Suedia prelungeşte cu două luni ţinta de vaccinare a populaţiei adulte, din cauza întârzierii livrărilor

Suedia prelungeşte cu două luni ţinta de vaccinare a populaţiei adulte, din cauza întârzierii livrărilor

Stockholm, 1 apr /Agerpres/ - Suedia a anunţat joi că prelungeşte cu cel puţin două luni, din cauza întârzierilor de livrare de la producători, ţinta de vaccinare a tuturor adulţilor care doresc să se imunizeze contra COVID-19, stabilită iniţial pentru sfârşitul lui iunie, transmite AFP.

Noul obiectiv este ca toţi suedezii care au împlinit 18 ani să poată primi o primă doză de vaccin până la data de 15 august, au declarat guvernul şi autorităţile sanitare, într-o conferinţă de presă.

În privinţa persoanelor de peste 65 de ani, ţinta este ca toţi doritorii să primească prima doza cel târziu pe 16 mai.

Calendarul de vaccinare stabilit la începutul anului era în mare pericol de mai multe săptămâni din cauza întârzierilor anunţate de producătorii de vaccinuri aprobate în Europa, în special de către AstraZeneca.

Guvernul nu a comunicat noul obiectiv privind vaccinarea completă cu două doze, subliniind că intervalul dintre administrarea lor poate urca, pentru anumite vaccinuri, până la 9-12 săptămâni şi că, potrivit fabricanţilor, este variabil.

'Din acest motiv, nu putem spune când va avea toată lumea cea de-a doua doză', a justificat ministrul sănătăţii, Lena Hallengren.
Suedia s-a remarcat în criza pandemică prin absenţa lockdown-ului şi o strategie care a mizat pe recomandări, mai degrabă decât pe măsuri coercitive, şi o recurgere foarte limitată la măşti în spaţiul public.

Cu peste 13.400 de decese şi 800.000 de cazuri de infectare la o populaţie de 10,3 milioane de locuitori, bilanţul suedez este amestecat: mult mai mare decât în statele nordice vecine, dar mai scăzut decât în ţările europene cele mai afectate, inclusiv în cele cu restricţii severe.

Suedia traversează în prezent un al treilea val de epidemie, cu o rată de incidenţă printre primele zece din Europa, conform OMS.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale