Suedia şi Finlanda nu vor adera la NATO nici după atacul Rusiei asupra Ucrainei

Suedia şi Finlanda nu vor adera la NATO nici după atacul Rusiei asupra Ucrainei

Suedia şi Finlanda au anunţat joi că nu intenţionează să adere la NATO, în ciuda şocului provocat de atacul Rusiei asupra Ucrainei, transmite AFP.

După ce preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat de dimineaţă o ofensivă militară în Ucraina, prim-ministrul Suediei, Magdalena Andersson, a apreciat într-o conferinţă de presă că "am intrat într-un nou capitol sumbru al istoriei europene" şi a condamnat "o încălcare evidentă a dreptului internaţional". Ea a susţinut însă că Suedia nu va adera la Alianţa Nord-Atlantică.

"Într-o astfel de situaţie, este crucial ca linia Suediei în politica de securitate să rămână neschimbată", a arătat lidera social-democrată. "Suedia este în afara alianţelor de foarte mult timp. Acest lucru a fost util pentru interesele Suediei", a adăugat ea.

AFP observă, totuşi, că în regatul din nordul Europei s-a relansat dezbaterea privind posibilitatea apartenenţei la NATO.

Guvernul Finlandei exclusese deja, ceva mai devreme, aderarea ţării la alianţă.

"Avem o strategie de securitate concepută pentru vremuri de criză. Vom folosi mijloacele pe care le avem la dispoziţie, inclusiv cooperarea cu partenerii noştri din NATO", a declarat ministrul finlandez de externe, Pekka Havisto, într-o conferinţă de presă convocată de urgenţă. "După criză, vom vedea dacă sunt necesare alte acţiuni", a adăugat el.

Spre deosebire de Suedia, Finlanda a adoptat o aşa-numită "opţiune NATO", care înseamnă că "dacă securitatea ţării cere asta, Finlanda are posibilitatea să solicite aderarea", a reamintit şefa guvernului de la Helsinki, Sanna Marin. Ea a subliniat că dezbaterea privind aderarea la NATO, deja intensă în ultimele săptămâni, "va fi din ce în ce mai susţinută în Finlanda. Este totuşi necesar un consens parlamentar puternic".

Autorităţile finlandeze au anunţat că pregătesc un plan de primire a refugiaţilor din cauza atacului rus asupra Ucrainei, deoarece Europa se confruntă cu riscul unui număr mare de refugiaţi.

Norvegia, membră NATO, a condamnat joi "o încălcare gravă a dreptului internaţional" şi a anunţat că îşi mută "temporar" ambasada din Ucraina, de la Kiev la Lvov, în vest.

Atacul "pune în pericol viaţa unor persoane inocente", a afirmat pe Twitter premierul norvegian Jonas Gahr Store.

Danemarca, de asemenea membră a alianţei, l-a convocat pe ambasadorul rus pentru a condamna agresiunea rusă.

Ministrul danez de externe, Jeppe Koffod, a apreciat într-un comunicat că "ziua de astăzi este o pată pe istoria Rusiei. Danemarca condamnă ferm atacul nemilos şi complet nejustificat al Rusiei asupra Ucrainei. I-am spus asta în termeni foarte clari direct ambasadorului rus". AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa o fi?

4 VIDEO București 2024...

5 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...