Suedia sprijină financiar femeile din Republica Moldova și Ucraina

Suedia sprijină financiar femeile din Republica Moldova și Ucraina

Suedia oferă circa 11 milioane de euro Republicii Moldova și Ucrainei, asistență care va ajuta cele două țări să răspundă la nevoile umanitare ale femeilor afectate de războiul rus, dar și să promoveze oportunitățile și drepturile acestora.

Suedia oferă bani pentru sprijinirea femeilor din Rep. Moldova și Ucraina. FOTO: Arhivă

Autoritățile din Sănătate de la Chișinău afirmă că mulți dintre refugiații ucraineni care au avut nevoie de ajutorul medicilor au fost de sex feminin. Iar o parte din banii primiți vor fi direcționați spre oferirea serviciilor medicale acestor persoane.

„În Republica Moldova, majoritatea beneficiarilor de servicii de sănătate în rândul refugiaților din Ucraina sunt femei și fete. Pe parcursul unui an, sistemul de sănătate le-a asigurat accesul la servicii de sănătate reproductivă, intervenții chirurgicale, ședințe de dializă, medicamente. Profesioniștii din țară au asistat 219 de femei ucrainene la naștere. Asistența medicală acordată refugiaților a fost în întregime gratuită, iar o parte din costuri au fost acoperite de parteneri internaționali, pe al căror sprijin continuăm să ne bazăm”, a declarat Ala Nemerenco, ministrul Sănătății din Republica Moldova.

Voce în reconstrucția țării

Reprezentanții Kievului susțin că războiul rus a pus în pericol milioane de oameni din Ucraina, dar majoritatea sunt persoane de sex feminin, de diferite vârste, care au nevoie de sprijin în aceste momente complicate.

„Invazia pe scară largă a Rusiei a pus în pericol milioane de civili, dintre care majoritatea sunt femei și fete. Este important pentru noi ca să ne asigurăm că ele continuă să aibă o voce în reconstrucția și redresarea țării noastre”, a declarat Kateryna Levchenko, comisarul guvernamental pentru politica de egalitate de gen din Ucraina.

,,Atacurile pun viața femeilor și fetelor în pericol”

Oficialii din Suedia au făcut anunțul privind sprijinul financiar oferit celor două state de Ziua Internațională a Femeii.

,,Invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia și atacurile asupra unităților medicale au consecințe care le pun viața femeilor și fetelor în pericol. Acești bani alocați pot fi folosiți în intervenții de salvare a vieților, printre care, mai multe clinici medicale mobile, echipament pentru prevenirea mortalității materne și infantile, și chiar protecție și sprijin pentru victimele violenței sexuale în timpul conflictului. Această decizie este în deplină concordanță cu prioritățile guvernului pentru ajutorul extern”, a declarat ministrul pentru cooperare pentru dezvoltare și comerț exterior din Suedia, Johan Forssell.

Cele în jur de 11 milioane de euro sunt oferite prin intermediul Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) și Organizației Națiunilor Unite pentru egalitatea de gen și abilitarea femeilor (UN Women).

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

2 Ucraina contraatacă și face ravagii pe tronsonul de cale ferată Moscova–Kursk

3 Asta e Rusia, oameni buni!

4 VIDEO Voi ați văzut ce se întâmplă cu mașinile electrice în Germania?

5 Umilință fără precedent pentru Armata SUA! / Trupe rusești au intrat într-o bază care găzduiește militari americani în Niger