Suedia: Un incendiu a devastat un centru de cercetări spaţiale

Suedia: Un incendiu a devastat un centru de cercetări spaţiale

Un incendiu de amploare a devastat joi centrul de cercetări spaţiale Esrange, din nordul Suediei, şi a distrus o parte din rampele folosite la lansarea rachetelor de sondare atmosferică, au anunţat reprezentanţii centrului într-un comunicat, relatează AFP.

Incendiul, care a izbucnit joi dimineaţă "în timpul unui program-test ce viza pornirea motorului unei rachete cu combustibil solid", a fost controlat spre sfârşitul după-amiezii, au precizat reprezentanţii centrului de cercetări spaţiale.

Incendiul nu a făcut victime şi nici răniţi, însă câţiva membri ai personalului centrului au fost transportaţi la spital pentru a efectua investigaţii medicale.

Flăcările au avariat "o parte din infrastructurile de lansare ale rachetelor de sondare", precizează comunicatul publicat de Esrange.

"Dimensiunea pagubelor şi consecinţele pentru operaţiunile de lansare nu pot fi deocamdată evaluate", au adăugat reprezentanţii centrului.

Situat în regiunea suedeză a Laponiei în apropiere de Kiruna, cel mai nordic oraş al Suediei, centrul Esrange (European Spaceresearch Range) este o bază de cercetări ştiinţifice de unde sunt lansate baloane stratosferice şi rachete de sondare care au scopul de a studia mai ales aurorele boreale şi de a asigura monitorizarea lansărilor de rachete standard, precum şi controlul sateliţilor. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…