Suedia: Un kurd originar din Turcia, condamnat pentru tentativă de finanţare a PKK

Suedia: Un kurd originar din Turcia, condamnat pentru tentativă de finanţare a PKK

Un bărbat din Suedia a fost găsit vinovat joi de tentativă de finanţare a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), informează Reuters.

PKK - arhiva foto

Verdictul survine într-un moment sensibil pentru relaţiile Suediei cu Turcia.

Bărbatul, un kurd originar din Turcia, "a încercat să determine sub ameninţarea armei un om de afaceri kurd din Stockholm să dea bani pentru PKK", a precizat într-un comunicat judecătorul Mans Wigen.

"Tentativa de şantaj a avut loc în cadrul unei activităţi extinse de strângere de fonduri desfăşurată de PKK în Europa prin mijloace precum extorcarea", a menţionat acesta.

Acuzatul a fost condamnat la patru ani şi şase luni de închisoare pentru tentativă de extorcare, uz de armă şi finanţarea terorismului, acesta urmând să fie expulzat din Suedia fără posibilitatea de a reveni, scrie Agerpres.

PKK, care a lansat o rebeliune armată împotriva statului turc în 1984, este considerat oficial organizaţie teroristă în Turcia, SUA şi UE, iar Ankara a blocat până acum aderarea la NATO a Suediei în parte pentru că o acuză că a oferit adăpost susţinătorilor acestei grupări.

O reuniune era programată joi la Bruxelles între Suedia şi Turcia, la care vor participa miniştrii de externe, şefii serviciilor de informaţii şi consilierii de securitate naţională.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?