Suluhu Hassan a devenit prima femeie învestită preşedinte în Tanzania

Suluhu Hassan a devenit prima femeie învestită preşedinte în Tanzania

Samia Suluhu Hassan a fost învestită preşedinte al Tanzaniei, prima femeie în această funcţie, la două zile după ce guvernul a anunţat că preşedintele John Magufuli a murit din cauza unor probleme cardiace, informează vineri dpa.

Suluhu Hassan, care până acum era vicepreşedinte, a fost învestită de ministrul justiţiei Ibrahim Juma la palatul prezidenţial din capitala comercială Dar es Salaam. Astfel, ea a devenit prima femeie-preşedinte a Tanzaniei şi singura din regiunea Africii de Est.

De profesie statistician şi provenind din insula Zanzibar, Suluhu Hassan, 61 de ani, a intrat în politică în anii 2000 şi a cunoscut o ascensiune rapidă, fiind numită în mai multe posturi ministeriale. În 2014, ea a fost aleasă vicepreşedinte al Adunării Constituţionale şi la scurt timp a candidat alături de Magufuli în alegerile generale din 2015, devenind vicepreşedinte al Tanzaniei.

Potrivit Constituţiei, Suluhu Hassan ar urma să fie preşedintele Tanzaniei până la următoarele alegeri din 2025.

Decesul lui Magufuli a fost însoţit de zvonuri persistente conform cărora el ar fi murit de COVID-19, după ce absentase din viaţa publică fără nicio explicaţie de la sfârşitul lui februarie.

Magufuli a negat multă vreme existenţa noului tip de coronavirus în această ţară din Africa de Est. El a minimizat pericolul pe care îl reprezintă coronavirusul, recomandând rugăciuni şi băi de aburi. De asemenea, el i-a cerut Ministerul Sănătăţii tanzanian să manifeste reticenţă faţă de vaccinurile din străinătate, dezvoltate, în opinia lui, într-un termen prea scurt.

Tanzania, fostă colonie a Germaniei cu o populaţie de circa 58 de milioane, nu a raportat din mai 2020 niciun fel de date privind contagierile cu noul tip de coronavirus. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...