Summit în videoconferinţă între Emmanuel Macron şi Vladimir Putin, vineri

Summit în videoconferinţă între Emmanuel Macron şi Vladimir Putin, vineri

Preşedinţii Emmanuel Macron şi Vladimir Putin vor discuta vineri după-amiază prin videoconferinţă pentru a trece în revistă "dialogul strategic" angajat între Franţa şi Rusia, precum şi crizele actuale, ca Libia şi Siria, a anunţat miercuri Palatul Elysée, notează AFP.

Preşedinţii francez şi rus "şi-au exprimat dorinţa de a avea un schimb de păreri aprofundat pentru a trece în revistă echilibrele strategice în perioada pandemiei" şi "a aborda principalele crize la ordinea zilei în Consiliul de Securitate", a precizat preşedinţia de la Paris.

Problemele "Ucrainei, Libiei, Iranului şi Siriei" se vor afla pe agenda discuţiilor, precum şi "cooperarea în domeniul sănătăţii şi mediului", a adăugat Palatul Elysée.

Această reuniune are loc la aproape un an după ce Emmanuel Macron l-a primit pe Vladimir Putin la Bregancon (sud), reşedinţa prezidenţială de vară, la 19 august 2019, cu puţin înainte de summitul G7 de la Biarritz. El şi-a exprimat atunci dorinţa de a vedea Rusia "ancorată din nou la Europa" care "se întinde de la Lisabona la Vladivostok".

"Preşedintele nu face un pariu în privinţa Rusiei. El consideră că există o necesitate de a trata subiecte dificile împreună cu aceasta", a explicat miercuri preşedinţia Franţei.

"Nevoia de clarificare şi de cooperare" se referă în special la securitatea în Europa, crizele internaţionale şi atacurile cibernetice.

Parisul şi-a manifestat deja "îngrijorarea" "în legătură cu comportamentul rus în Libia", mai ales "implicarea forţelor Wagner", alcătuite din mercenari ruşi.

Rusia sprijină, împreună cu Egiptul şi Emiratele Arabe Unite, forţele mareşalului Haftar, omul forte din estul Libiei, în faţa celor ale Guvernului de uniune naţională condus de Fayez al-Sarraj, recunoscut de ONU şi susţinut militar de Turcia.

La scurt timp după alegerea sa în 2017, Emmanuel Macron l-a primit cu fast pe omologul său rus la Palatul Versailles.

După două vizite efectuate de şeful statului francez în Rusia în 2018, una la Sankt Petersburg, cealaltă pentru finala Campionatului Mondial de Fotbal, Vladimir Putin a venit la Paris pentru funeraliile fostului preşedinte Jacques Chirac, la 30 septembrie 2019, apoi la 10 decembrie, pentru un summit la care au participat liderii ucrainean, rus, german şi francez, destinat să relanseze procesul de pace din Ucraina.

Emmanuel Macron şi-a făcut cunoscută intenţia de a asista la defilarea prevăzută în Piaţa Roşie din Moscova, la 9 mai, cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la victoria asupra Germaniei naziste. Aceste festivităţi au fost însă anulate din cauza coronavirusului şi au avut loc miercuri fără prezenţa liderilor occidentali.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

2 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 „Au vrut ca o Ucraină epuizată, dar încă neînvinsă, să fie forțată să se așeze la masa negocierilor cu o Rusie epuizată, dar și neînvinsă”