Summitul B9: Biden se angajează să protejeze țările din flancul estic al NATO

Summitul B9: Biden se angajează să protejeze țările din flancul estic al NATO

Preşedintele american Joe Biden s-a angajat miercuri să protejeze ţările de pe flancul estic al NATO, afirmând că acestea reprezintă „prima linie” de apărare împotriva Rusiei.

Klaus Iohannis, alături de Joe Biden la summitul B9 de la Varșovia FOTO EPA-EFE

Biden și-a luat acest angajament la începutul întâlnirii de la Varșovia cu secretarul general al NATO și liderii de stat din așa-numitul grup Bucureşti 9 (B9), format din ţările care alcătuiesc flancul estic şi care au aderat la NATO după prăbuşirea Uniunii Sovietice, transmite Agerpres .

„Ca parte a flancului estic al NATO, vă aflaţi în prima linie a apărării noastre colective. Ştiţi mai bine decât oricine ce este în joc în acest conflict, nu doar pentru Ucraina, ci şi pentru libertatea democraţiilor din întreaga Europă şi din întreaga lume”, a declarat Biden.

Acest grup, format din Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria, a fost creat în 2015, ca răspuns la atitudinea agresivă a Rusiei după anexarea Peninsulei Crimeea în 2014.

La rândul său, Jens Stoltenberg a spus că „ciclul agresiunii ruseşti trebuie întrerupt”. „Trebuie să ne menţinem şi să ne intensificăm sprijinul pentru Ucraina, să oferim Ucrainei ceea ce are nevoie pentru a câştiga”, a subliniat secretarul general al Alianței Nord-Atlantice.

„Am văzut modelul de agresiune al Rusiei de-a lungul mai multor ani: Georgia în 2008, Crimeea şi Donbas în 2014, iar apoi invazia Ucrainei anul trecut. Nu ştim când se va încheia acest război, dar când se va încheia, trebuie să ne asigurăm că istoria nu se va repeta”, a declarat el.

Potrivit lui Marcin Przydacz, un consilier al preşedintelui polonez Andrzej Duda, aliații au convenit în declarația finală de la Varșovia că se vor sprijini reciproc în cazul unei ameninţări. De asemenea, au condamnat războiul brutal şi sângeros dus de Vladimir Putin împotriva Ucrainei. „Toţi membrii B9 au semnat aceste cuvinte”, a spus Przydacz, citat de Reuters.

La reuniunea B9 de la Varșovia a participat și președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, care a avut o întrevedere cu președintele Biden, iar joi urmează să fie primită la Cotroceni.

„În cadrul discuțiilor vor fi abordate proiectele comune de interes strategic în domeniile energie, transporturi, sănătate, educație sau societate informațională, cu accent pe inițiativele menite să conecteze Republica Moldova cu spațiul Uniunii Europene, cu beneficii reale și concrete pentru cetățenii Republicii Moldova. Vor fi discutate, totodată, stadiul și sprijinul României privind parcursul european al Republicii Moldova”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale Române.

Reuniunea B9 încheie turneul european al lui Biden, care a mai inclus o vizită-surpriză la Kiev, capitala Ucrainei.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...