Summitul dictatorilor. Promisiunea făcută de Kim lui Putin: „Total și necondiționat”

Summitul dictatorilor. Promisiunea făcută de Kim lui Putin: „Total și necondiționat”

Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un i-a promis omologului său rus Vladimir Putin sprijin „total și necondiționat”, cel mai probabil inclusiv în războiul împotriva Ucrainei. Cei doi s-au întâlnit miercuri la cosmodromul Vostocinîi, situat în Extremul Orient al Rusiei.

Kim Jong-un și Vladimir Putin dând mâna înainte de începerea discuțiilor FOTO EPA-EFE

Kim Jong-un a recurs la propaganda Kremlinului într-un semn de deschidere spre o cooperare totală între regimurile de la Phenian și de la Moscova.

Potrivit lui Kim, soldații lui Putin au invadat Ucraina pentru a „proteja suveranitatea și securitatea” Rusiei. „Rusia se confruntă în acest moment cu forţe hegemonice pentru a-şi proteja interesele în materie de securitate”, a susținut liderul de la Phenian, care, la fel ca Putin, folosește conceptul de „cetate asediată” pentru a-și justifica declarațiile, deciziile și acțiunile.

„Am sprijinit întotdeauna şi vom continua să sprijinim total şi necondiţionat toate deciziile lui Putin şi ale Guvernului rus. Folosesc acest prilej pentru a afirma că vom fi mereu alături de Rusia”, a spus dictatorul nord-coreean, citat de agenția de presă Interfax.

Liderul de la Phenian a apreciat că întâlnirea cu omologul său de la Moscova la cosmodromul Vostocinîi reprezintă „trambulină pentru relații mai strânse” și a promis că va face din relaţiile cu Rusia lui Putin „prioritatea sa absolută”.

„Vom da prioritate relaţiei dintre Coreea de Nord şi Rusia şi vom face din aceasta prioritatea absolută a politicii noastre externe”, a spus Kim.

De cealaltă parte, Vladimir Putin s-a declarat „foarte bucuros” de vizita lui Kim Jong-un. „Sunt foarte bucuros că vă văd. Vă mulţumesc că ne-aţi acceptat invitaţia”, a spus liderul de la Kremlin înaintea discuţiilor cu omologul său nord-coreean.

Putin a declarat că pe agenda discuţiilor figurează „numeroase chestiuni”, în special „situaţia din regiune şi cooperarea economică”.

Conform cotidianului american „The New York Times”, Putin ar dori de la Kim să-i vândă artilerie şi rachete antitanc. La rândul său, Kim vrea de la Putin ajutor alimentar şi tehnologie avansată pentru fabricarea de sateliţi şi submarine cu propulsie nucleară.

Ultima întâlnire dintre Putin Kim a avut loc în aprilie 2019, la Vladivostok.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat