Sunt „carne de tun”?/Soldații din „republicile populare” protestează contra comandanților ruși

Sunt „carne de tun”?/Soldații din „republicile populare” protestează contra comandanților ruși

Forțele rusești au abandonat probabil eforturile de a realiza o mare încercuire mare a forțelor de apărare din estul Ucrainei și încearcă în schimb să facă încercuiri mai mici - ceea ce le permite să obțină câștiguri graduale și măsurate, se spune în ultima evaluare realizată de Institutul pentru Studiul Războiului.

Soldat ucrainean pe frontul războiului cu RusiaFoto: Armata ucraineana

Forțele rusești încearcă probabil să realizeze mai multe încercuiri simultane ale unor mici buzunare de forțe ucrainene în oblasturile Donețk și Lugansk: zona Severodonetsk (inclusiv Rubizhne și Lysychansk), Bakhmut-Lysychansk, în jurul Zolote (la nord-est de Popasna) și în jurul fortificațiilor ucrainene din Avdiivka.

Forțele rusești au început să depună zilnic eforturi de avansare constantă în aceste diferite încercuiri, dar nu au realizat nicio „pătrundere" majoră și nici nu au făcut progrese importante în direcția obiectivelor lor declarate de securizare a granițelor regiunii Donețk sau de cucerire a întregului Donbas.

Șeful administrației din regiunea Lugansk, Serhiy Haidai, a raportat că forțele ucrainene controlau doar aproximativ 10% din regiunea Lugansk la 15 mai (față de 30% înainte de invazia rusă la scară largă din 24 februarie 2022).

Cucerirea Severodonețk le-ar crea rușilor o serie de probleme

Forțele rusești au obținut mai mult teren în ultima săptămână decât eforturile depuse la începutul lunii mai. Cu toate acestea, au făcut acest lucru prin reducerea domeniului de aplicare a obiectivelor lor - în mare parte, au abandonat operațiunile din jurul Izium și s-au concentrat asupra orașelor cheie din linia frontului: Performanțele rusești rămân slabe.

În plus, forțele rusești se vor confrunta probabil cu lupte urbane prelungite dacă reușesc să încercuiască Severodonetsk (precum și în alte orașe mari, cum ar fi Bakhmut), lucru cu care forțele rusești s-au descurcat cu greu pe tot parcursul războiului.

Forțele ruse își angajează un număr semnificativ de trupe, artilerie și avioane pentru a învinge apărătorii ucraineni din regiunea Lugansk și probabil că retrag resursele necesare de pe axa Izium, de pe pozițiile defensive din jurul orașului Harkov, din orașul Donețk și din zona Zaporojie.

Șeful administrației din regiunea Lugansk, Serhiy Haidai, a comparat anterior forțele ucrainene din regiunea Lugansk cu apărătorii anteriori ai Mariupolului, care au avut ca scop să epuizeze forțele rusești și să împiedice continuarea operațiunilor ofensive.

Ministerul britanic al Apărării a remarcat, de asemenea, că o victorie rusă asupra Severodonetsk nu va face decât să agraveze problemele logistice rusești și să extindă liniile de comunicații terestre rusești (GLOC).

Progresele prea mici, recunoscute de Șoigu și criticate de bloggerii ruși

Forțele rusești au făcut progrese mai mari în ultima săptămână decât în tot restul lunii mai - dar aceste progrese rămân lente, limitate la obiective mai mici decât intenționa Kremlinul și se confruntă cu apărarea continuă a Ucrainei; ele nu constituie o avansare majoră.

Înalți oficiali de la Kremlin recunosc din ce în ce mai deschis că ofensiva rusă în Ucraina avansează mai lent decât se anticipase și se agață de explicații pentru a justifica acest ritm lent.

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a afirmat că operațiunile rusești din Ucraina avansează lent deoarece forțele rusești doresc să le ofere civililor posibilitatea de a se evacua, deși forțele rusești au vizat civili ucraineni pe tot parcursul războiului și au refuzat în mod repetat încercările ucrainene de a negocia coridoare de evacuare umanitară.

Declarația lui Șoigu este, în special, prima sa admitere că forțele rusești sunt în întârziere și este prima declarație oficială privind ritmul războiului de când președintele belarus Alexander Lukașenko a declarat că operațiunea „trenează", la 4 mai.

Bloggeri militari ruși critică pretinsa considerație a lui Șoigu față de civili și spun că trupelor sovietice nu le-ar fi păsat dacă civilii „naziști" ar fi fost evacuați, parte a reacției naționaliste rusești în creștere conform căreia Kremlinul nu face suficient pentru a câștiga războiul din Ucraina.

Directorul Serviciului de Informații Externe al Rusiei, Serghei Narîșkin, a declarat că scopul final al ofensivei rusești este de a se asigura că „nazismul" este „100% eradicat, altfel își va ridica capul peste câțiva ani și într-o formă și mai urâtă."

Declarațiile lui Narîșkin și Shoigu indică faptul că oficialii ruși stabilesc probabil condițiile pentru un război prelungit în Ucraina pentru a justifica avansarea mai lentă decât s-a anticipat inițial.

Soldații din „republicile populare” protestează contra comandanților ruși

Militarii mobilizați cu forța din Republicile Populare Donețk și Lugansk au continuat să protesteze împotriva comandamentului militar rusesc și al forțelor „proxy” ale Moscovei.

Militarii din Batalionul 3 de infanterie al Regimentului 105 de infanterie din Republica Populară Donețk (DNR) au înregistrat un apel video adresat șefului DNR, Denis Pușilin, în care au susținut că au fost mobilizați la 23 februarie și că au fost forțați să participe activ la ostilități în ciuda lipsei lor de experiență militară.

Batalionul a spus că a servit pe linia frontului în Mariupol și că a fost redistribuit pe teritoriul Republicii Populare Lugansk (LNR) cu doar 60% din personalul inițial și că acum se confruntă cu probleme grave de moral și epuizare fizică.

Batalionul a susținut în special că militarii nu au trecut prin inspecția medicală de rutină înainte de a intra în serviciu și că mulți dintre ei suferă de boli cronice care ar fi trebuit să-i facă neeligibili pentru serviciu.

Apelul video este în concordanță cu numeroasele rapoarte din surse ucrainene și occidentale potrivit cărora forțele proruse sunt în mare parte mobilizate cu forța, slab instruite și suferă de o scădere a moralului, dar este remarcabil datorită disponibilității militarilor din DNR de a-și exprima public nemulțumirea.

Concluzii cheie de la Institutul pentru Studiul Războiului:

  • Forțele rusești au abandonat probabil eforturile de a încercui mari formațiuni în estul Ucrainei și încearcă în schimb să asigure încercuiri mai mici și să se concentreze pe Severodonetsk.
  • Această schimbare în abordarea rusă permite progrese graduale - dar cu prețul abandonării mai multor linii de avansare preconizate și al renunțării la încercuirea profundă a forțelor ucrainene în estul Ucrainei, intenționată de Kremlin.
  • Forțele ucrainene efectuează probabil o retragere controlată la sud-vest de Popasna, în apropiere de Bakhmut, pentru a proteja liniile de aprovizionare ucrainene împotriva ofensivei rusești în sud-estul Bakhmut.
  • Autoritățile de ocupație rusești din Mariupol au anunțat că vor organiza procese pentru crime de război împotriva soldaților ucraineni din Mariupol, într-un efort probabil de a consolida controlul judiciar asupra orașului și de a susține narațiunile false ale Kremlinului privind crimele ucrainene.
  • Forțele rusești depun eforturi pentru a recuceri Ternova în nordul regiunii Harkov și încearcă să stabilizeze pozițiile defensive din apropierea frontierei rusești împotriva contraofensivei ucrainene.
  • Forțele rusești pregătesc rezerviști și desfășoară sisteme de rachete S-400 în nord-vestul Crimeei pentru a întări axa sudică.
  • Mai mulți militari din DNR au lansat în mod deschis un apel video către liderul DNR, Denis Pușilin, în care afirmă că au fost forțați să participe la operațiuni de luptă fără un sprijin adecvat, ceea ce indică o demoralizare tot mai mare în rândul forțelor rusești și al celor proruse.


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa