„Sunt profund îngrijorat“ / Antony Blinken a avertizat că Azerbaidjanul ar putea invada curând Armenia

„Sunt profund îngrijorat“ / Antony Blinken a avertizat că Azerbaidjanul ar putea invada curând Armenia

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a avertizat săptămâna trecută un mic grup de congresmeni că Azerbaidjan ar putea invada în curând Armenia. Două persoane au confirmat că a avut loc un briefing cu privire la acest subiect, dar nu au oferit detalii.

Antony Blinken, îngrijorat că Azerbaidjanul ar putea invada Armenia FOTO EPA EFE

Apelul indică îngrijorarea profundă a administrației cu privire la operațiunile Azerbaidjanului posibilitatea extinderii conflictului legat de o regiune separatistă din vestul țării, relatează Politico .

Va rezolva problema „prin recurgerea la forță”

Președintele azer Ilham Aliev a cerut anterior Armeniei să deschidă un „coridor” de-a lungul graniței sale sudice, care ar conecta Azerbaidjanul continental cu regiunea Nahicevan, care se învecinează cu Turcia și Iranul. Aliev a amenințat că va rezolva problema „prin recurgerea la forță”.

Congresmenii americani au insistat, în cadrul unei discuţii purtate la 3 octombrie, ca Departamentul de Stat al SUA să ia eventuale măsuri împotriva lui Aliev, ca răspuns la intervenţia militară efectuată de Azerbaidjan în regiunea Nagorno-Karabah, în luna septembrie a acestui an.

Blinken a răspuns că Departamentul de Stat caută căi pentru a trage Azerbaidjanul la răspundere și nu intenționează să reînnoiască o derogare de lungă durată care să permită SUA oferirea de asistență militară pentru Baku. El a adăugat că există posibilitatea ca Azerbaidjanul să invadeze sudul Armeniei în săptămânile următoare.

Negocierile diplomatice dau speranțe

Totuși, Blinken și-a exprimat încrederea în negocierile diplomatice care au loc între Armenia și Azerbaidjan, în discuția pe care a avut cu mai mulți parlamentari deomocrați, printre care Nancy Pellosi și Anna Eshoo din California și Frank Pallone din New Jersey.

Într-o declarație, Departamentul de Stat a refuzat să comenteze conversația, dar a subliniat angajamentul față de „suveranitatea și integritatea teritorială a Armeniei” și soluționarea conflictului prin „discuții directe”.

Decizia de a amâna reînnoirea derogării este, de asemenea, grăitoare. În fiecare an, din 2002, SUA au emis o derogare, permițându-i să eludeze o prevedere a Freedom Support Act care interzicea să ofere asistență militară Azerbaidjanului în lumina disputelor sale teritoriale în curs cu Armenia. Renunțarea a expirat în iunie, iar statul nu a oferit nicio explicație cu privire la motivul pentru care nu a solicitat încă o reînnoire.

„Utilizarea forței este inacceptabilă”

Frank Pallone a spus public că este îngrijorat că Azerbaidjanul ar putea invada în curând. „Aliev înaintează cu obiectivul său de a cuceri Armenia de Sud”, a scris Pallone pe Twitter miercuri, argumentând că „regimul său este încurajat după ce s-a confruntat cu mici consecințe” pentru invadarea Nagorno-Karabah.

Incursiunea militară a Azerbaidjanului în această regiune luna trecută a determinat peste 100.000 de etnici armeni care trăiesc în Nagorno-Karabah să fugă. Liderii au capitulat ca parte a unei înțelegeri intermediate de Rusia și au fost de acord să dizolve statul lor nerecunoscut de trei decenii.

Într-o declarație din 20 septembrie, Blinken a spus că este „profund îngrijorat de acțiunile militare ale Azerbaidjanului” și a declarat că „utilizarea forței pentru a rezolva disputele este inacceptabilă”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?