Sunt Statele Unite într-un război proxy cu Rusia? Ce ne arată istoria și Pentagon Leaks

Sunt Statele Unite într-un război proxy cu Rusia? Ce ne arată istoria și Pentagon Leaks

Cu trei zile înainte de marcarea pe 24 februarie a invaziei sale pe scară largă din Ucraina, Vladimir Putin a prezentat ceea ce a aflat în timpul unui an de război. Cu numărul din ce în ca mai mare de arme sofisticate trimise Kievului, a spus Putin, Occidentul folosește acum Ucraina ca „zonă de testare” pentru planurile sale de a distruge Rusia.

Scopul său a fost „de a declanșa un război în Europa și de a elimina concurenții prin folosirea unei forțe proxy”, a spus el într-un discurs. „Plănuiesc să ne termine odată pentru totdeauna”.

Părerea lui Putin s-a schimbat destul de mult din dimineața invaziei, când a schițat o scurtă „operațiune militară specială” care avea să salveze definitiv regiunile separatiste ale Ucrainei – Crimeea și o parte a Donbasului – de „umilirea și genocidul comise de regimul de la Kiev”, în ultimii opt ani de conflict mocnit.

„Nu este planul nostru de a ocupa teritoriul ucrainean. Nu intenționăm să impunem nimănui nimic cu forța”, a spus el în remarci care acum par aproape ciudate în lumina unui război brutal de cucerire.

Dar descrierea mai recentă a lui Putin despre un război provocat de Occident care amenință însăși existența Rusiei a rezonat în special în Sudul Global, unde unele țări văd Statele Unite implicate în ceea ce ei consideră intervenții în serie în întreaga lume.

Dezbatere aprinsă

Dezbaterea dacă Ucraina este un război „proxy” între marile puteri a devenit ea însăși un câmp de luptă intelectual și politic. Cuvântul are o definiție de dicționar - o persoană sau entitate autorizată să acționeze în numele alteia. Mai popular, a ajuns să însemne să trimiți pe altcineva să-ți facă propria treabă murdară.

Zeci de imagini difuzate recent online, multe cu evaluări clasificate ale armatei și ale serviciilor de informații americane, ilustrează cât de profund sunt implicate Statele Unite în aproape fiecare aspect al războiului.

Hărțile ilustrează locații ale trupelor, planurile de luptă și rezultatele probabile pe câmpul de luptă până la cele mai mici orașe, împreună cu locația și capacitatea apărării rusești. Există liste cu sisteme de arme utilizate de ambele părți, estimări ale victimelor, rezumate ale conversațiilor interceptate și o multitudine de evaluări, de la capacitățile forțelor speciale până la muniția uzată.

Documentele scurse confirmă în detaliu că Statele Unite își folosesc gama vastă de instrumente de spionaj și supraveghere – inclusiv sateliți de ultimă generație și informații despre semnale – pentru a menține Kievul cu un pas înaintea planurilor de război ale Moscovei și pentru a-i ajuta pe ucraineni să provoace pierderi rușilor.

Dar oficialii administrației Biden resping categoric eticheta de proxy, subliniind că este un război defensiv pe care Ucraina nu l-a început și că Kievul luptă pentru supraviețuirea sa. În timp ce Statele Unite au un interes legitim în privința rezultatului și un drept legal de a oferi ajutor solicitat de un alt guvern suveran, Ucraina desfășoară operațiuni pe teren.

„Acesta este un război ales de Putin ”, a spus secretarul Apărării Lloyd Austin într-un interviu. „Nu suntem într-un război cu Rusia și nu vom fi într-un război cu Rusia. … A fost alegerea Rusiei încă de la început”.

Acest lucru poate fi adevărat, dar administrația a oferit Ucrainei peste 40 de miliarde de dolari în ajutor militar și economic, împreună cu asistență pentru țintire în timp real și sisteme de arme sofisticate pentru care a antrenat forțele Kievului, potrivit Washington Post .

Păreri împărțite

Donald Trump, într-un videoclip recent de campanie prezidențială, a numit războiul o „bătălie proxy” și a spus că administrația Biden doar „se preface că luptă pentru libertate”. În schimb, a subliniat el, „globaliștii” lui Biden îl folosesc pentru a distrage atenția americanilor „de la ravagiile pe care le provoacă chiar aici acasă”.

Într-un tweet de luna trecută, republicana Marjorie Taylor Greene a numit războiul „ridicol” și a spus că Rusia nu prezintă niciun pericol pentru Statele Unite sau aliații săi din NATO. „Plătim pentru... un război proxy cu Rusia, când nu l-am văzut niciodată pe Putin arătând în detaliu planurile sale de a invada Europa”, a adăugat ea. „Nu cred minciunile care mi se spun despre asta”.

Deși mai târziu l-a numit pe Putin „criminal de război”, guvernatorul Floridei Ron DeSantis, un candidat nedeclarat la președinție, a evidențiat o tensiune similară de izolaționism în timpul unei apariții în februarie la „Fox & Friends”. „Nu cred că este în interesul nostru să intrăm într-un război proxy cu China, să ne implicăm în lucruri precum granițele sau Crimeea”, a spus DeSantis.

În timp ce unii conservatori critică ceea ce președintele Camerei Reprezentanților Kevin McCarthy a numit „cecul în alb” al lui Biden pentru Ucraina, alții cred că președintele a fost prea reținut în a oferi suficient ajutor pentru ca Ucraina să-i învingă pe ruși. „Dacă vrei să porți un război prin procură împotriva dorinței răzbunătoare, brutale și distructive a lui Vladimir Putin de a fi amintit ca Petru cel Mare, atunci luptă odată războiul proxy, nu o face pe jumătate”, a scris Jim Geraghty, de la National Review, luna trecută.

Administrația însăși a furnizat elemente retorice pentru portretizarea proxy a lui Putin. „Vrem să vedem Rusia slăbită”, astfel încât să nu poată invada niciodată o altă țară, a spus Austin la începutul conflictului.

La un summit NATO de la Madrid din iunie trecut, Biden a spus că americanii ar trebui să fie pregătiți să plătească prețuri mai mari la energie și benzină „atât timp cât este nevoie” pentru a învinge Rusia, o expresie pe care a folosit-o ulterior în aproape toate declarațiile de atunci despre ajutorul occidental pentru Ucraina. Deși a insistat că nu vor exista trupe americane sau NATO în Ucraina, el a spus că războiul trebuie să se încheie cu un „eșec strategic” pentru Rusia.

„Ucraina nu va fi niciodată o victorie pentru Rusia. Niciodată”, a spus Biden, în timp ce a marcat începutul războiului, în timpul unei vizite în februarie la Kiev.

Majoritatea aliaților occidentali sunt de acord. „Al cui mandatar este Putin? Este un război de ocupație”, a declarat ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis într-un interviu în timpul unei vizite recente la Washington. „Trebuie să o oprim o dată pentru totdeauna. Și apoi, putem crea arhitectura reală pentru întreg continentul - care include Ucraina, Moldova, Georgia și menținând pe toți în siguranță”, a subliniat Landsbergis.

Landsbergis nu este singurul care pretinde un obiectiv larg pentru războiul din Ucraina. Aproape fiecare partener occidental – care a promis, în mod colectiv, peste 80 de miliarde de dolari pentru efortul de război – a cerut nu doar victoria Kievului, ci și înfrângerea lui Putin.

Ce spun specialiștii

În timp ce bătălia se dezlănțuie pe teren, specialiștii în drept internațional și în conflict au dezbătut aprig dacă acesta este, într-adevăr, un război proxy. Răspunsul scurt este că depinde de modul în care este definit termenul.

„Din nefericire pentru cei cărora le place ca conceptele lor strategice să fie la fel de precise ca cele mai bune arme moderne, <<războaiele proxy>> nu au un sens agreat universal și sunt folosite în moduri diferite”, a scris Lawrence Freedman, profesor emerit de studii de război la King's College din Londra, într-un eseu publicat în New Statesman. „Ideea de bază este că alegi pe altcineva să lupte pentru tine”, a explicat Freedman, care a susținut că acest concept nu se aplică Ucrainei.

Dar Hal Brands, profesor la Școala de Studii Internaționale Avansate de la Universitatea Johns Hopkins, a spus că tocmai asta fac Statele Unite și aliații săi în Ucraina. „Rusia este ținta unuia dintre cele mai eficiente războaie proxy din istoria modernă”, a scris el într-un editorial pentru Bloomberg, la scurt timp după începerea conflictului la scară largă.

„Cheia strategiei este să găsești un partener local angajat – un mandatar dispus să ucidă și să moară – și apoi să-l încarci cu armele, banii și informațiile necesare pentru a da lovituri zdrobitoare unui rival vulnerabil”, a scris Brands. „Tocmai asta fac Washingtonul și aliații săi Rusiei astăzi”.

Mai recent, pe măsură ce brutalitatea războiului a crescut și după ce Ucraina a obținut câteva victorii, Brands pare să fi fost cucerit de concepția că o lume în care Rusia iese învingătoare este un pericol pentru toți. „Dacă nimic altceva”, a scris el pentru Bloomberg la începutul acestui an, „acest război a ilustrat cum ar arăta o lume fără putere americană și cum arată atunci când America folosește bine acea putere de neegalat”.

„O Ucraina lăsată în voia sa ar fi cedat rapid invaziei președintelui Vladimir Putin”, a scris el. „Acum ar suferi procese-spectacol, execuții și întemnițări ale liderilor săi și pedepse aspre pentru oricine s-a opus stăpânirii ruse”.

Statele Unite nu au „găsit” și nu au înrolat Ucraina să lupte împotriva Rusiei și, cu siguranță, nu îi spune ce să facă, potrivit lui Freedman. „Guvernul ucrainean stabilește obiectivele, iar comandanții ucraineni sunt responsabili de operațiuni”. Cel mai important, obiectivele SUA și ale NATO sunt defensive - protejându-și propriul flanc estic de expansiunea Rusiei. În același timp, NATO are un „interes legitim ca un act de agresiune flagrant să fie dejucat”, a scris el.

Exemple istorice

Alții aplică o explicație mai tehnică, observând că sprijinul SUA pentru Contras din Nicaragua sub administrația Reagan în anii 1980 - inclusiv asistența SUA pentru crearea și furnizarea activă a unei forțe non-statale, survolarea teritoriului Nicaragua și exploatarea sub acoperire a porturilor sale pentru a răsturna guvernul — a fost un clasic război proxy. Curtea Internațională de Justiție a constatat în 1986 că activitățile miniere și alte activități portuare ale SUA au încălcat dreptul internațional.

Sprijinul SUA pentru luptătorii mujahedini afgani împotriva Uniunii Sovietice ocupante în timpul Războiului Rece din anii 1980 este considerat pe scară largă un conflict proxy, la fel ca și sprijinul pentru disidenții libieni care au răsturnat guvernul lui Gaddafi în timpul administrației Obama.

Indiferent de rațiunea de sprijinire a Ucrainei, Statele Unite au avut câteva câștiguri utile în evaluarea capacităților militare ale Rusiei, fie și doar în ceea ce privește modul în care o țară pe care o definește drept „amenințare acută” operează în luptă.

„Am crezut că s-ar descurca mai bine la manevrele armatelor combinate decât au făcut-o”, a declarat generalul Mark A. Milley, șef al Statului Major, într-un interviu, vorbind despre primele zile ale invaziei. „Dar ei pur și simplu se împiedicau”. „Armata rusă nu este la fel de bună pe cât am evaluat anterior”, a spus el.

Pentagon Leaks

Documentele scurse ale Pentagonului dezvăluie slăbiciuni substanțiale ale Rusiei, inclusiv decimarea forțelor de elită pe linia frontului - și arată că oficialii americani au reușit să culeagă un nivel extraordinar de informații despre operațiunile rusești, de exemplu, fiind capabili să numere câte rachete sunt încărcate pe bombardiere și, în unele cazuri, ce ținte intenționează să lovească în Ucraina.

Dar aliații occidentali au avut propriile lor probleme, în special în menținerea unui flux constant de arme și muniții pentru Ucraina. „Nu avem o țară care să se mobilizeze în timp de război pentru industrie”, a spus Milley. „Lecția este într-adevăr rata de susținere. Ce înseamnă asta pentru noi? Ne reevaluăm în mod foarte deliberat propriile noastre niveluri de stocare și bază industrială în raport cu planurile de război pe care le avem pentru diferite situații, inclusiv un potențial conflict cu China”.

În timp ce se concentrează asupra războiului cu care se confruntă în prezent, mulți lideri americani și occidentali, deși reticenți în a se exprima public, spun că sunt convinși că relațiile viabile cu Rusia nu vor putea fi restabilite atât timp cât Putin va fi la putere. Dar asta nu înseamnă, spun ei, că Putin are dreptate că scopul lor este să „termine” Rusia.

„Ultimul lucru de care avem nevoie este fragmentarea Rusiei și soarta tuturor acestor arme nucleare să fie incertă”, a declarat recent fostul secretar al Apărării al SUA și director CIA, Robert M. Gates. „Avem nevoie de un stat rus coerent și avem nevoie de un guvern puternic la Moscova”.

Ajutorul SUA a crescut considerabil în acest an, pentru că forțele ucrainene se pregătesc să lanseze ceea ce este considerată o contraofensivă crucială în lunile care vin.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...