Super taifunul Noru a lovit Filipine

Super taifunul Noru a lovit Filipine

Super-taifunul Noru a lovit duminică Filipine, stârnind temeri de inundaţii şi de distrugere a culturilor şi determinând sute de persoane să îşi evacueze locuinţele, informează AFP.

Autoritățile folosesc o sirenă pentru a anunța localnicii despre pericol. Foto: AFP

Super-taifunul a început să aducă în cursul după-amiezii vânturi puternice şi ploi abundente pe insula principală Luzon, extrem de populată.

Potrivit Departamentului de Meteorologie din Filipine, Noru a atins uscatul la ora locală 17:30 (09:30 GMT) în municipalitatea Burdeos, din Insulele Polillo, care fac parte din provincia Quezon.

Însoţit de vânturi de 195 km/h, Noru, cunoscut sub numele de "Karding" în Filipine, este cel mai puternic taifun înregistrat în acest an în ţară şi s-a intensificat cu o viteză "fără precedent", potrivit serviciului naţional de meteorologie.

"Cerem locuitorilor din zonele aflate în pericol să răspundă apelurilor de evacuare atunci când este necesar", a declarat şeful poliţiei filipineze, generalul Rodolfo Azurin.

Ţara este lovită de circa 20 de taifunuri în fiecare an, fenomen despre care oamenii de ştiinţă spun că este posibil să se agraveze din cauza schimbărilor climatice. În urmă cu nouă luni, un alt super-taifun a ucis peste 400 de persoane în centrul şi sudul ţării.

Un taifun este clasificat drept "super-taifun" atunci când vânturile care îl însoţesc depăşesc o anumită viteză, pragul variind în funcţie de serviciul naţional de meteorologie (în Filipine, acest prag este de 185 km/h).

Viteza vânturilor care însoţesc taifunul a crescut cu 90 km/h în doar 24 de ore, o intensificare "fără precedent", a indicat meteorologul Robb Gile.

Potrivit serviciilor meteorologice, viteza vântului ar putea atinge 205 km/h în momentul în care super-taifunul, format în Oceanul Pacific, ajunge pe uscat.

Serviciul a avertizat asupra riscului de inundaţii, alunecări de teren şi valuri mari în zonele afectate. Şcolile vor rămâne închise luni, iar traficul maritim a fost suspendat.

La Manila, serviciile de urgenţă se pregăteau pentru ploi abundente şi vânturi puternice în această metropolă cu peste 13 milioane de locuitori.

Zeci de zboruri spre şi dinspre capitala filipineză au fost suspendate pentru luni.

În provincia Quezon, locuitorii din mai multe sate au fost evacuaţi, a declarat Mel Avenilla, un oficial de la biroul local de prevenire a dezastrelor.

În provincia învecinată Aurora, locuitorii din municipalitatea Dingalan au fost, de asemenea, trimişi în adăposturi.

Se aşteaptă ca taifunul să slăbească în intensitate în timp ce trece pe deasupra insulei Luzon, înainte de a se deplasa luni în Marea Chinei de Sud spre Vietnam.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

4 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

5 Foarte interesante amănunte...