Superliga în era Burleanu: Haos în privința participării în cupele europene, haos în Cupă, haos la promovare

Superliga în era Burleanu: Haos în privința participării în cupele europene, haos în Cupă, haos la promovare

Că fotbalul românesc e de râsul curcilor știam mai demult. Federația, conducătorii de club și politicienii parcă și-au dat mâna pentru a crea situații care de care mai ilare și care ies la iveală mai ales acum, pe final de campionat. Vorba aceea, pâine și circ, iar buzunarele unora se umplu de bani.

Răzvan Burleanu conduce fotbalul românesc tot mai încurcat. Foto Sportpictures

Concret, una dintre cele 4 echipe care joacă zilele acestea în semifinalele Cupei României nu are licență UEFA și nu poate participa în Cupele Europene. Aceeași situație se înregistrează în play-out, unde două dintre formațiile aflate pe primele locuri 4 nu au drept de a juca în Europa.

La acest fapt se adaugă și situația CSA Steaua, care e pe loc de promovare, dar care nu poate legal să joace în Superliga. Acesta ar fi tabloul fotbalului românesc, condus de Răzvan Burleanu, la ora actuală. Dar haideți să le luăm pe rând.

Lipsa dreptului de participare în cupele europene reprezintă o problemă serioasă în play-out, acolo unde două dintre primele 4 clasate n-au aplicat pentru licență! Este vorba despre Petrolul, în prezent locul 2, și Hermannstadt, a treia clasată. Sibienii n-aveau oricum dreptul de a participa în Europa, societatea fiind în insolvență.

O echipă din play-out poate ajunge în Conference League

Conform regulamentului, primele două echipe din play-out joacă meci de baraj, câștigătoarea urmând să întâlnească unul dintre locurile 3 și 4 din play-off pentru stabilirea echipei care va juca în preliminariile ediției următoare a Conference League. La momentul actual, FCU Craiova și Petrolul sunt pe primele două locuri, numai că ploieștenii nu au licență UEFA.

Atunci, locul său ar trebui luat de următoarea clasată. Însă, surpriză, acolo e Hermanstadt, care nici nu a aplicat pentru licență, nici nu are drept de participare, aflându-se în insolvență. Mergem la locul 4, unde o găsim pe FC Botoșani, echipă care întrunește condițiile pentru a evolua în Conference League.

Însă ce ne facem dacă moldovenii pierd locul 4 în favoarea Universității Cluj, de asemenea fără licență UEFA? Locul 5 nu mai poate intra în calcul, conform regulamentului. În această situație, Craiova lui Adrian Mititelu ar rămâne singura candidată și ar juca direct cu o echipă din play-off.

Semifinalistă în Cupa României, fără drept de joc în Europa

Nebuloasa continuă la nivelul Cupei României. Dacă aceasta ar fi câștigată de Uiversitatea Cluj, fără drept de participare în UEFA, locul din preliminariile Conference League nu ar ajunge la cealaltă finalistă a Cupei, ci la echipa de pe locul 3 din play-off, iar locul 4 din play-off ar juca barajul contra unei formații din play-out, cel mai probabil FCU Craiova.

Există și posibilitatea ca CFR Cluj să facă eventul, câștigând atât Superliga, cât și Cupa României. În această situație, locul 3 din play-off ar merge direct în preliminariile Conference League, iar următoarea clasată ar disputa barajul contra unei echipe din play-out, scrie gsp.ro.

Steaua încurcă și calculele la promovare

Haosul e total și la promovare. Cum CSA Steaua nu are la ora actuală drept să joace în Superliga, deși se află pe locul 2 în clasament (care aduce promovarea directă), formația de pe locul 3 ar urma să urce în prima divizie. Asta dacă FRF nu va schimba regulamentele pe final de campionat. Conform clasamentului actual, liderul Poli Iași ar promova direct, la fel ca Oțelul, echipa de pe locul 3. Dinamo și Gloria Buzău ar juca meciuri de baraj de promovare-retrogradare cu formațiile de pe locurile 13 și 14 din Superliga, acum ocupate de UTA și Chindia.

Vom avea 4 echipe în cupele europene

  • Campioana va merge în turul 1 preliminar din Champions League.
  • Vicecampioana va merge în turul 2 preliminar din Conference League.
  • Echipa clasată pe locul 3 în play-off (sau pe 4, în funcție de câștigătoarea Cupei) va juca pe teren propriu meci de baraj în manşă unică împotriva învingătoarei din barajul dintre ocupantele locurilor 1 şi 2 din play-out. Câştigătoarea va obţine ultimul loc de cupă europeană şi va fi calificată automat în turul 2 preliminar din Conference League.
  • Câștigătoarea Cupei României 2022/2023 va evolua în turul 2 preliminar din Conference League.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...