Reconversie profesională pentru Gheorghe Popovici, fost șef al secției I combatere a corupție din DNA. Popovici este, din 23 august 2021, căpitan de port la Căpitănia Zonală Tulcea din subordinea Autorității Navale Române.

Numit în funcția de procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Tulcea în 1998, prin decretul nr. 171 al președintelui de atunci Emil Constantinescu, Popovici a stat, la nivel local, 13 ani.

Apoi a ajuns la București, la Direcția Națională Anticorupție, unde a ajuns șef de secție în timpul Laurei Codruța Kovesi.

Cum s-a desfășurat cariera de magistrat

1998-2011 – procuror, apoi șef secție urmărire penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Tulcea, pe urmă la Parchetul de pe lângă Tribunalul Tulcea

2012-2014, 2018-2019 – procuror DNA

2014-2018 – procuror-șef secția I combatere a corupției DNA

2019-2021 – procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Tulcea

După retragerea din magistratură a ajuns la căpitănie, din 23 august 2021. Ce face aici?

„Controlează legalitatea: vestele de salvare, actele la bărci”

Conform informațiilor ziarului, dublate de declarațiile depuse de acesta pe site-ul Agenției Naționale de Integritate (ANI), Popovici este căpitan port gradul I la Căpitănia Zonală Tulcea.

Libertatea l-a sunat pe Popovici pentru a afla care sunt, mai exact, atribuțiile sale în noua funcție.

A răspuns la apel și a punctat că nu vrea să răspundă întrebărilor telefonic și le-a cerut pe e-mailul oficial al instituției. Ziarul nu a primit încă niciun răspuns la ele.

„Controlează legalitatea: oprește bărcile pe Dunăre și controlează vestele de salvare, actele la bărci”, susțin oameni din Tulcea care au dialogat cu ziarul. Pe brațele Dunării controlate de Căpitănia Tulcea, vestele de salvare sunt obligatorii.

Potrivit surselor, Popovici e unul dintre cei mai severi reprezentanți ai autorităților când e vorba de regulile de navigație.

Conform declarației de avere, fostul magistrat câștigă 230.000 de lei pe an din pensie și puțin peste 50.000 de lei pe an din noua sa meserie, căpitan de port grad I la Tulcea.

Conform declarației de interese, Popovici e membru în Asociația Relevment, „asociația profesională a căpitanilor de port şi inspectorilor de navigaţie”, dar și membru al Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor din județul Tulcea. În declarația de avere are o șalupă din 1974, de fabricație norvegiană.

Ce dosare i-au trecut prin mână: de la Bica la Voiculescu

Popovici a plecat din DNA în 2019, după ce, între 2014 și 2018, a fost șef secție. Conform G4Media , Popovici este cel care a confirmat toate rechizitoriile Secţiei I DNA în această perioadă.

Aceeași sursă notează și dosarele cu renume ale căror rechizitorii au trecut pe la Popovici. Printre ele, dosarele fostei șefe DIICOT Alina Bica și cel al șantajului Antena 3 – Dan Voiculescu.

În primele dosare, Bica a fost condamnată la 4 ani de închisoare cu executare și achitată în celălalt.

În același timp, în dosarul Antenelor, în iunie 2017, George Sorin Alexandrescu a fost condamnat la închisoare cu executare, 4 ani și 6 luni, Camelia Voiculescu a fost condamnată cu suspendare, 1 an și 6 luni, iar Antena Group a primit o amendă penală de 200.000 de lei.

Alexandrescu, fost director în grupul Antena, a fost liberat condiționat în luna iunie a anului 2019.

Dan Voiculescu și alte trei persoane fizice sau juridice au fost achitate.

Cât se întinde jurisdicția Căpităniei Zonale Tulcea

Conform site-ul oficial, portul Tulcea este unul dintre cele mai mari și importante porturi fluviale românești, fiind situat pe malul drept al Dunării, între kilometrii 70 și 73,5.

Aceeași sursă arată și zona de jurisdicție a Căpităniei Zonale Tulcea. Aceasta se întinde pe cele trei brațe ale Dunării, Chilia, Sulina, Sf. Gheorghe, plus Delta Dunării.

Mai mult, controlează și apele maritime interioare, şi marea teritorială de la Periteaşca (paralela 44° 46′ N) până la gura canal Musura pe braţul Chilia (la graniţa cu Ucraina), canalul Mila 34, canalul Crişan – Caraorman, o porțiune din Dunărea Veche și apele interioare de pe teritoriul județului Tulcea.