Surpriză pentru Rusia! Grecia transferă Ucrainei toate sistemele de arme sovietice!

Surpriză pentru Rusia! Grecia transferă Ucrainei toate sistemele de arme sovietice!

Guvernul elen a aprobat transferul către Ucraina a sistemelor de arme sovietice, după cum a informat publicația elenă Kathimerini duminică, 28 ianuarie. Ministerul elen al Apărării a fost însărcinat să asigure expedierea către Ucraina a armelor care nu mai sunt folosite de armata greacă, însă conținutul pachetului de ajutor nu a fost dezvăluit. Se cunoaște însă că Grecia mai deține încă sistemele sovietice de apărare antiaeriană de tipul Tor, Osa, S-300 și mitraliere antiaeriene ZU-23-2.

Decizia nu este deloc întâmplătoare, ea venind imediat după ce, pe 27 ianuarie, Departamentul de Stat al SUA a anunțat că deschide calea Greciei pentru a intră în era avioanelor de vânătoare de generația a cincea.

Scrisoarea de acceptare prevede vânzarea potențială a până la 40 de avioane F-35 (echivalente cu două escadrile) conținând, de asemenea, toate opțiunile de program, adică 42 de motoare, echipamente de sprijin pentru luptă, simulatoare pentru pregătirea piloților la sol, pregătirea tehnicienilor, sisteme de război electronic, software și hardware pentru programul F-35 prin care se asigură acces direct la depozitele de piese de schimb, dar și o serie de programe și dispozitive de comunicații, criptoare și alte echipamente însoțitoare, cu un preț total de 8,6 miliarde de dolari.

Potrivit presei elene, Grecia este interesată să achiziționeze inițial o escadrilă de F-35 (18-24 de avioane) la un cost estimat la puțin sub 3,5 miliarde de dolari. Acestea vor înlocui vechile F-4 Phantoms, care anul acesta împlinesc 50 de ani în serviciul de luptă, dar preluând roluri noi în comparație cu predecesoarele lor.

F-35 este văzut ca elementul principal de tranziție a Greciei către operațiile centrate pe rețea. Prin sistemul de legătură de date Link 16, F-35 va comunica cu avioanele Rafale și F-16 Viper, cu noile fregate FDI ale Forțelor Navale, cu sistemele de apărare antiaeriană și antirachetă Patriot și cu aeronava AEW&C Erieye EMB-145 (destinată misiunilor de avertizare timpurie și control), oferind Forțelor Armate Elene noi capacități operaționale.

Oficialii americani își exprimă mulțumirea față de înțelegerea cu partea elenă

Răspunsul afirmativ la solicitarea elenă a fost „însoțit” de scrisoarea secretarului de stat american Anthony Blinken către premierul grec Kyriakos Mitsotakis, în care se face referire la un set de echipamente din surplusul armatei americane, care vor fi puse la dispoziție gratuit Greciei.

Potrivit presei elene, două avioane C-130H urmează să fie acordate prin proceduri imediate, dând un suflu important flotei militare de transport elene, în timp ce răspunsul la cererea Greciei privind costul și disponibilitatea celui mai modern C-130J urmează să fie primit în curând.

De asemenea, Congresul a fost informat cu privire la intenția Pentagonului de a elibera 10 motoare pentru aeronavele de patrulare maritimă P-3, precum și a 60 de vehicule de luptă blindate Bradley pentru armata elenă.

În plus, șeful diplomației americane arată că, în curând, va fi înaintată Congresului o notificare privind alocarea pentru Grecia a trei nave din clasa Protector, al unui număr neprecizat de vehicule rezistente la mine, camioane și remorci, precum și a patru fregate de tip LCS, prin intermediul Procesului de surplus de material de apărare.

Nu în ultimul rând, Blinken precizează în scrisoare că se va acorda prioritate livrării unei aeronave cisternă KC-135 Stratotanker, care va crește capacitățile operaționale ale avioanelor de luptă elene. SURSA: defenseromania.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?