SURSE Cum au eșuat negocierile pentru guvernul Cîțu. PNL a cerut responsabilitate, USR PLUS îl va propune pe Cioloș premier

SURSE Cum au eșuat negocierile pentru guvernul Cîțu. PNL a cerut responsabilitate, USR PLUS îl va propune pe Cioloș premier

Negocierile pentru guvernare s-au încheiat duminică după doar două ore pentru că liberalii au refuzat să mai piardă întreaga zi ca sâmbătă cu aceleași discuții fără rezultat despre funcția de președinte al Camerei Deputaților pe care USR PLUS o cere cu obstinație pentru Dan Barna, scrie Adriana Duțulescu pe Digi24. 

Liderii USR PLUS au repetat că li se cuvine această funcție, care să fie acordată prin protocol, nu prin vot deschis în plenul Camerei Deputaților, așa cum le-a propus sâmbătă, Ludovic Orban. 

Enervați, liberalii le-au cerut celor de la USR PLUS „responsabilitate”, pentru că țara are nevoie de un guvern funcțional până 31 decembrie.

„Nu putem lăsa țara neguvernată, pentru că avem o pandemie și multe legi aberante date de PSD care vor intra în vigoare și trebuie să avem posibilitatea să dăm ordonanțe de urgență până atunci. Dacă nu vreți să fim constructivi, să nu mai stăm 7 ore degeaba ca ieri”, au spus liberalii la negocierile de la Vila Lac. 

Cei de la USR PLUS au lansat apoi insinuarea că liberalii ar dori să guverneze singuri, cu sprijinul PSD în Parlament, în încercarea de a pune presiune pe liberali să reia discuțiile. 

Luni, liderii celor două partide merg la Palatul Cotroceni, la consultările cu președintele Klaus Iohannis, de la care liberalii așteaptă o soluție salvatoare pentru ieșirea din criză. 

USR PLUS îi va prezenta președintelui varianta proprie de prim-ministru - Dacian Cioloș - ei spunând că dacă Dan Barna nu va fi președinte al Camerei Deputaților, li se cuvine funcția de șef al Guvernului. 

UDMR a cerut să fie interzis traseismul în Parlament

Liderii UDMR au cerut la negocieri ca în protocolul viitoarei Coaliții să fie trecută interdicția racolării de parlamentari de la alte partide, astfel încât PNL să nu își poată schimba numărul de deputați și senatori prin convingerea unora de la Opoziție să li se alăture. 

Cei de la USR PLUS au susținut propunerea UDMR, însă liberalii nu s-au arătat încântați de idee.

Negocierile vor fi reluate, spun liderii partidelor, după întâlnirea de luni cu președintele Klaus Iohannis. 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 LIVE TEXT | Război în Ucraina. Lupte intense pentru Bakhmut. Autoritățile ruse vor să interzică circulația hrivnei în zonele ocupate

2 Fiul patronului Cris-Tim, condamnat la 3 ani și 2 luni de închisoare cu executare pentru trafic de cocaină

3 Luase legătura cu rușii / Cine este prințul Heinrich XIII, capul loviturii de stat din Germania

4 Rareș Bogdan / Sunt în aeroport, alături de Manfred Weber, în drum spre Viena. Ultimul Asalt. La 17.30 ne vom afla față în față cu Karl Nehammer, cance…

5 Ea este antrenoarea pe care un puști a întrebat-o dacă trimite poze nud pe bani...