SURSE Dragnea a anunțat un document care trebuia să fie adoptat abia săptămâna viitoare în Guvern! Voi realizați cum se conduce țara asta?

SURSE Dragnea a anunțat un document care trebuia să fie adoptat abia săptămâna viitoare în Guvern! Voi realizați cum se conduce țara asta?

Dragnea a anunțat un document care trebuia să fie adoptat abia săptămâna viitoare în Guvern! Voi realizați cum se conduce țara asta? Surse bine informate au declarat pentru Comisarul.ro că Guvernul urma să aprobe abia săptămâna viitoare, la ordinul lui Dragnea, un memorandum care viza mutarea ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Sclava urma ca a doua zi după adoptarea documentului să plece într-o vizită oficială în Israel. Iar documentul urma să fie firmanul de închinare a lui Dragnea la noii săi stăpâni. Singurii de la care mai speră un ajutor, în disperarea lui.

Aceleași surse mai spun că acesta a și fost motivul pentru care s-a cerut la Antena 3 joi seară. Pentru a da acest mesaj, că el este cel care a decis mutarea ambasadei. Că Dăncilă va fi doar solul care înmânează sulul de hârtie.

Faptul că memorandumul despre care s-a grăbit Dragnea să vorbească nu există este atestat de documente oficiale ale Guvernului, dar și de un comunicat a MAE de vineri.

Ce a declarat Dragnea

Eu am spus că și România trebuie să își mute ambasada la Ierusalim, după decizia SUA. Am fost sunat și din SUA, și din Israel. Guvernul a adoptat un memorandum prin care se decide începerea procedurilor pentru mutarea ambasadei.

Poate părea puțin important, dar are o valoare simbolică uriașă, pentru un stat care are o influență nemaipomenit de mare în lume, în care sunt peste 500.000 de români, are o valoare foarte mare pentru administrația americană.

Mutarea ambasadei poate și cred că va aduce niște beneficii foarte mari pentru Romania. Am auzit tot felul de speculații, unele de inspirație rusească, altele securistoide, noi ne prefacem că avem ambasada la Tel Aviv, dar personalul diplomatic face naveta la Ierusalim. Toată activitatea se desfășoară la Ierusalim, e vorba și de o abordare pragmatică.

Așa cum avem dreptul să stabilim unde avem capitala, așa are si Israelul dreptul să-și stabilească capitala. Este această decizie luată, o susțin și încep procedurile.”

Reacția președintelui

„Cu privire la informațiile vehiculate în spațiul public referitoare la intenția Guvernului României de lansare a procesului de relocare a Ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, Administrația Prezidențială face următoarele precizări:

Președintele României nu a fost informat sau consultat în prealabil în legătură cu acest demers. Administrația Prezidențială subliniază că această decizie nu are la bază evaluări solide şi cuprinzătoare. Un astfel de demers nu se poate face decât în urma unei analize de profunzime, care să ia în considerare toate consecințele şi implicațiile politice externe ale acestuia.

Președintele Klaus Iohannis consideră că inițiativa Guvernului României poate reprezenta, eventual, cel mult începutul unui proces de evaluare în materie, care poate fi finalizat doar în momentul încheierii negocierilor privind Procesul de Pace din Orientul Mijlociu, în cadrul căruia statutul Ierusalimului reprezintă o temă centrală. Acest statut poate fi stabilit numai în urma încheierii unui acord direct şi final între părți.

Președintele, în calitate de titular al deciziilor de politică externă a României și ca reprezentant al României în plan extern, în conformitate cu prevederile constituționale, reiterează faptul că poziția constantă a țării noastre în ceea ce privește Procesul de Pace din Orientul Mijlociu rămâne neschimbată. Președintele Klaus Iohannis subliniază, din nou, necesitatea rezolvării juste și de durată a conflictului israeliano-palestinian, prin implementarea „soluției celor două state”, Israel și Palestina, care să coexiste în pace și securitate, ca unică variantă viabilă și capabilă să garanteze îndeplinirea aspirațiilor părților.

Președintele României reafirmă faptul că poziția țării noastre față de statutul orașului Ierusalim rămâne conformă cu cea stabilită prin rezoluțiile Consiliului de Securitate ONU și Adunării Generale ONU în materie.

Administrația Prezidențială reamintește faptul că există o serie de rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU și ale Adunării Generale a ONU prin care se solicită, printre altele, statelor membre ONU să se abțină să stabilească misiuni diplomatice în Ierusalim și să intensifice eforturile internaționale pentru o pace durabilă, cuprinzătoare și justă în Orientul Mijlociu. Prin urmare, în această etapă, relocarea ambasadei României în Ierusalim ar reprezenta o încălcare a dreptului internațional relevant. 

Ținând cont de toate aceste aspecte, Președintele Klaus Iohannis îndeamnă toți factorii guvernamentali și politici la responsabilitate și discernământ în ceea ce privește deciziile majore de politică externă ale României, cu efecte strategice, inclusiv asupra siguranței naționale și a cetățenilor români. În acest sens, o astfel de decizie trebuie luată numai după consultarea și cu avizul tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniul politicii externe și al securității naționale, decizia finală aparținând, din punct de vedere constituțional, Președintelui României.”

Comunicatul Ministerului de Externe

MAE: Relocarea Ambasadei României din Israel implică o consultare a tuturor actorilor relevanți, potrivit Constituției, dar și o coordonare cu partenerii strategici

"Reiterăm că prin acest demers se are în vedere un proces cuprinzător de analiză interinstituțională, cu includerea și consultarea tuturor instituțiilor și actorilor relevanți, conform Constituției și legilor în vigoare.

 Menționăm, totodată, că, prin inițierea acestui demers, se urmărește identificarea celui mai potrivit mod de poziționare/acțiune a României, ținând cont de ultimele evoluții în acest dosar, precum și de un proces de consultare și coordonare, consistent și aplicat, cu partenerii și aliații strategici ai României.

Subliniem, de asemenea, că obiectivele acestui proces complex sunt subsumate susținerii intereselor României.

În mod tradițional, România a avut o poziție echilibrată în gestionarea dosarului israeliano-palestinian, fapt confirmat inclusiv de recunoașterea, în plan bilateral, de mai bine de trei decenii a statului palestinian.

Reamintim că poziția echilibrată este susținută inclusiv de preocuparea constantă a țării noastre în ceea ce privește comunitatea originară din România aflată atât în Statul Israel, cât și în Palestina", se arată într-un comunicat al MAE.




Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...