SURSE PNL a decis să adopte bugetul pentru anul viitor prin angajarea răspunderii, fără dezbatere parlamentară / Calendarul luat în calcul de guvern

SURSE PNL a decis să adopte bugetul pentru anul viitor prin angajarea răspunderii, fără dezbatere parlamentară / Calendarul luat în calcul de guvern

Liberalii au luat decizia de a adopta bugetul pentru anul viitor prin angajarea răspunderii în fața Parlamentului, au declarat pentru G4Media.ro surse din cadrul PNL .

Potrivit acestora, proiectul de lege a bugetului va fi aprobat în guvern la finalul acestei săptămâni sau cel târziu săptămâna viitoare, urmând ca apoi să fie transmis Parlamentului pentru adoptare prin procedura angajării răspunderii în regim de urgență.

Premierul Ludovic Orban a declarat ieri că, în măsura în care Guvernul va simţi că există „un boicot” în Parlament din partea PSD privind dezbaterea pe proiectul bugetului de stat pe anul viitor, are la îndemână şi angajarea răspunderii, ca o doua opţiune.

„Vom avea discuţii cu toţi partenerii politici şi vom decide care este cea mai bună soluţie în condiţiile în care noi putem să finalizăm proiectul legii bugetului de stat până, aproximativ, în jurul datei de 20 decembrie. În cazul în care există disponibilitate din partea formaţiunilor parlamentare de a avea o dezbatere normală, care să ne ofere o minimă garanţie că se finalizează cu vot până la 31 decembrie, 30 decembrie e luni, 31 decembrie e marţi, în mod normal, se poate finaliza dezbaterea, se poate da votul final, în măsura în care există această disponibilitate vom merge pe calea dezbaterii parlamentare şi asta ne-am dori-o. Sigur că, dacă simţim că există un boicot, aşa cum am văzut declaraţii din partea unor lideri PSD, avem şi varianta angajării răspunderii, care, în momentul de faţă, e a doua opţiune a mea”, a explicat Orban, după vizita pe care a efectuat-o la platforma de la Măgurele la proiectul Extreme-Light Infrastructure – Nuclear Physics.

Potrivit prim-ministrului, obiectivul este ca, până la 31 decembrie, România să aibă legea bugetului de stat şi legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2020.

Și preşedintele Klaus Iohannis a declarat joia trecută că asumarea răspunderii Guvernului pe proiectul bugetului pe anul viitor este strict o decizie a Executivului, subliniind că în condiţiile unui Cabinet puternic minoritar această metodă de legiferare delegată este una care „poate să funcţioneze pentru orice tip de lege”.

„În condiţiile unui guvern puternic minoritar este evident că asumarea răspunderii este o metodă de legiferare delegată, care poate să funcţioneze pentru orice tip de lege. Constituţia nu face diferenţe între anumite tipuri de lege care pot fi sau nu ar putea fi asumate de Guvern. Orice lege poate să fie prezentată cu asumarea răspunderii Guvernului, dar asta este strict o decizie a Guvernului şi dacă se va face cu siguranţă veţi primi această informaţie de la Guvern şi nu de la mine”, a precizat Iohannis.

Întrebat dacă în principiu ar fi de acord cu această asumare a răspunderii Guvernului pe buget, în condiţiile în care subiectul a generat opinii diverse în rândul clasei politice, preşedintele a răspuns: „Întotdeauna există opinii diferite pe tot felul de teme publice. Nu doresc să fac eu afirmaţii despre această chestiune, dar vă spun că ar fi constituţional şi este posibil să îşi asume Guvernul răspunderea pentru orice fel de lege”.

Şeful statului a făcut declaraţia înainte de a participa la întâlnirea cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditaţi la Bucureşti.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...