SURSE Premierul a cerut Ministerului de Finanțe o grilă de impozitare a pensiilor speciale

SURSE Premierul a cerut Ministerului de Finanțe o grilă de impozitare a pensiilor speciale

Premierul Nicolae Ciucă a solicitat Ministerului de Finanțe să vină cu o formulă aplicabilă pentru supraimpozitarea pensiilor speciale, au declarat Newsweek surse liberale .

„Este o temă falsă, PNL nu s-a opus niciodată în coaliție supraimpozitării pensiilor speciale. Să vină Ministerul de Finanțe cu o variantă clară. Tot ce depășește salariul președintelui să fie impozitat”, au spus sursele citate. Ele au adăugat că „în PNRR se prevede eliminarea pensiilor speciale”.

În categoria pensiilor speciale, sunt încadrate în discursul public pensiile de serviciu și pensiile militare.

Pensii militare sunt în jur de 150.000. Este vorba de pensiile celor care au lucrat la MAI, MApN și SRI. Cea mai mare pensie militară era, potrivit datelor din 2020, de 35.160 de lei pe lună.

Pensiile de serviciu sunt sub 10.000. Potrivit datelor casei Naționale de Pensii, care le plătește, 9.680 de persoane încasau pensii de serviciu, la finalul anului trecut.

-judecători și procurori:4.452. Cea mai mare pensie medie de serviciu la această categorie este de 20.159 de lei, din care 18.894 lei cota suportată din bugetul de stat.

-corpul diplomatic și consular:794. Pensia medie era de 5.727 de lei, din care 3.004 de lei suportaţi de la bugetul de stat.

-funcţionari publici parlamentari:750. Pensia medie este de 4.846 de lei (2.571 de lei de la bugetul de stat).

-personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă:1.397. Pensia medie se ridică la 11.308 de lei, din care 7.502 lei suportaţi din bugetul de stat.

-Curtea de Conturi:573. Media este de 8.374 de lei, din care 3.761 de lei cota suportată din bugetul de stat.

-personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al Parchetelor:1.724. Pensia medie este de 4.881 de lei, din care 2.681 de lei suportaţi din bugetul de stat.

De asemenea, de indemnizație specială la ieșirea la pensie beneficiază și parlamentarii, în jur de 800, media fiind în jur de 6.000 de lei. O tentativă recentă de desființare a pensiilor speciale ale parlamentarilor a picat la CCR.

Dacă supraimpozitarea se raportează la ce depășeste venitul șefului statului, atunci nivelul de la care pornește ar trebui să fie în jur de 14.000 de lei net.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ VIDEO Primele imagini cu „măcelul” produs de ucraineni la baza militară rusească din Crimeea

2 VIDEO Cu monstrul ăsta i-au „spart” ucrainenii pe ruși în Crimeea! / Americanii, se spune, și-au băgat și ei, puțin, codița...

3 Armata SUA a urmărit luni un avion rusesc care a intrat de două ori în zona de identificare a apărării aeriene din Alaska

4 ULTIMA ORĂ Dezvăluiri în The Washington Post / Primele detalii despre „măcelul” din Crimeea! 10 avioane rusești au fost distruse!

5 VIDEO „Acesta este doar începutul” / Ucrainenii au „măcelărit” aerodromul din Crimeea de unde rușii efectuează lovituri aeriene asupra orașelor!