SURSE Președintele îl va numi pe omul lui Toader la șefia DIICOT! I s-a arătat pisica israeliană?

SURSE Președintele îl va numi pe omul lui Toader la șefia DIICOT! I s-a arătat pisica israeliană?

Președintele îl va numi pe omul lui Toader la șefia DIICOT! I s-a arătat pisica israeliană?
Președintele Klaus Iohannis îl va numi pe Felix Bănilă la șefia Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, propus de ministrul justiției, Tudorel Toader, au declarat pentru G4Media.ro  surse oficiale. Tudorel Toader a transmis propunerea CSM pe data de 14 mai, care i-a dat aviz pozitiv pe data de 5 iunie, iar pe data de 11 iunie propunerea a fost trimisă președintelui Iohannis. Pe data de 17 mai, procurorul general, Augustin Lazăr, i-a prelungit actualului șef DIICOT, Daniel Horodniceanu, delegarea pe funcție cu șase luni.

Doi parlamentari PSD, Cătălin Rădulescu și Adrian Țuțuianu, au amenințat marți cu suspendarea președintelui Iohannis din cauza faptului că întârzie cu numirea, însă potrivit surselor G4Media.ro  decizia de numire nu are legătură cu o eventuală acțiune de suspendare.

“Această opțiune există (a suspendării lui Klaus Iohannis – n. red.). Avem cazul procurorului șef al DIICOT, a fost propus de ministrul Justiției, a trecut de CSM printr-un aviz pozitiv și sunt două sau trei săptămâni de când el nu este desemnat în funcție și se preferă un interimat care nu are legitimitatea necesară. Este un argument. Un alt argument: sunt foarte multe acte normative care sunt blocate prin atacuri repetate la CCR (…) Există drepturi pentru toți, dar când un drept este exercitat abuziv, se numește abuz de drept și el este sancționat și în civil și în penal”, a declarat marți senatorul PSD Adrian Țuțuianu.

Context. DIICOT a început urmărirea penală in rem (adică pentru faptă) în dosarul deschis după ce Ludovic Orban a depus o plângere penală împotriva premierului Viorica Dăncilă în legătură cu mutarea ambasadei din Israel, potrivit biroului de presa DIICOT. Începerea urmăririi penale in rem înseamnă că la acest moment nici o persoană nu este urmărită penal, procurorii cercetând doar faptele sesizate.

Astfel, procurorii au început pe 7 iunie urmărirea penală in rem pentru săvârșirea infracțiunii prevăzute de Art. 398 din Codul Penal (înaltă trădare) și articolul 407 (divulgarea secretului care periclitează securitatea națională).

Reamintim că președintele PNL, Ludovic Orban, a depus pe 17 mai la Parchetul General o plângere penală împotriva premierului Viorica Dăncilă. Liberalul o acuză pe șefa Guvernului de înaltă trădare și uzurparea funcției pe motiv că a făcut publice informații confidențiale și i-a transmis președintelui Klaus Iohannis informații false cu privire la intenția mutării ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim. Liderul PSD, Liviu Dragnea, ar fi și el vizat de sesizarea penală, liberalii cerând să se facă verificări și în ce privește infracțiunea de transmitere de informații cu caracter secret.


Felix Bănilă


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...