SURSE Răspunderea juridică principală pentru abuzurile de la miting e la MAI. Emitentul ordinului de evacuare a pieței este Jandarmeria, prefectul Capitalei doar a contrasemnat

SURSE Răspunderea juridică principală pentru abuzurile de la miting e la MAI. Emitentul ordinului de evacuare a pieței este Jandarmeria, prefectul Capitalei doar a contrasemnat

SURSE Răspunderea juridică principală pentru abuzurile de la miting e la MAI. Emitentul ordinului de evacuare a pieței este Jandarmeria, prefectul Capitalei doar a contrasemnat, dezvăluie  G4Media.ro .

 Ordinul de evacuare a Pieței Victoriei la mitingul din 10 august a fost semnat de comandantul operațiunii Jandarmeriei din piață, maiorul Laurențiu Cazan. Prefectul Capitalei, Speranța Cliseru, doar a contrasemnat. Informația a fost furnizată de Parchetul general în comunicatul de presă din 16 august. ”Menționăm că a fost atașat dosarului de urmărire penală Ordinul de intervenție din data de 10 august 2018 întocmit de către comandantul acțiunii și aprobat de prefectul municipiului București prin contrasemnare”, se arată în comunicatul Parchetului General.

Ordinul de evacuare a fost pus la dispoziția Parchetului militar de către Jandarmerie, însă numai după ce procurorul Ionel Corbu s-a plâns că ordinul nu a ajuns la parchet. În acest moment, procurorii verifică legalitatea actului ”contrasemnat într-un colț” de către prefect.

Surse judiciare coroborate cu surse din administrație au explicat pentru  G4Media.ro care sunt consecințele juridice ale faptului că ordinul de evacuare a Pieței Victoriei a fost semnat de Jandarmerie și contrasemnat de prefect.

 Responsabilitatea intervenției și, mai important, răspunderea juridică este, în primul rând, a Jandarmeriei, nu a prefectului așa cum au lăsat să se înțeleagă jandarmii chiar din a doua zi după intervenție. Alți juriști consultați de G4Media.ro opinează că ordinul ar putea fi chiar ilegal și nul de drept, din moment ce nu prefectul este emitentul, ci Jandarmeria.

Jandarmii au aruncat vina pe prefect. “Informația” că prefectul Capitalei, Speranța Cliseru, a semnat ordinul de evacuare a pieței a fost strecurat opiniei publice de Jandarmerie, la conferința de presă de sâmbătă, fără să fi fost adresată vreo întrebare în acest sens din partea jurnaliștilor.

Alt semn de întrebare. Deși sâmbătă, 11 august, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Marius Militaru, a declarat că prefectul Bucureștiului, Speranța Cliseru, a dat ordinul de evacuare a pieței la ora 23:11, joi, pe 16 august, la TVR, comandantul operațiunii de la miting, maiorul Laurențiu Cazan, a declarat că ordinul a fost semnat încă de la ora 20:00.

Cine e comandantul acțiunii din piață, maiorul Laurențiu Cazan. Acesta este împuternicit (interimar) adjunct la Jandarmeria Capitalei. G4Media.ro a atras atenția că PSD se folosește de interimari în fruntea unor instituții esențiale ale statului român, care depind doar de voința liderilor partidului, pentru a putea fi controlați mai ușor.

Ce spune legea. Potrivit legii Jandarmeriei nr. 550/2004, articolul 34:

Intervenția în forță se dispune în scris de către prefectul sau înlocuitorul acestuia din municipiul București, respectiv din județul în care s-a produs una dintre situațiile prevăzute la art. 29.

Articolul 29 spune:

În îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, personalul militar al Jandarmeriei Române folosește armamentul din dotare cu muniția aferentă, veste antiglonț, scuturi de protecție, căști cu vizor, bastoane de cauciuc sau tompfe, bastoane cu energie electrostatică, dispozitive cu substanțe iritant lacrimogene, arme albe, jeturi de apă sau coloranți, arme cu glonț de cauciuc sau coloranți, cătușe, cai și câini de serviciu, dispozitive sonore și luminoase, mijloace blindate, lucrări și mijloace genistice, precum și orice mijloace de protecție și de imobilizare aflate în dotare, în următoarele situații:

a) pentru împiedicarea și neutralizarea acțiunilor agresive ale persoanelor care tulbură grav ordinea publică, acțiuni ce nu au putut fi înlăturate sau anihilate prin utilizarea altor mijloace legale;

b) împotriva celor care pătrund fără drept în sediile autorităților publice sau ale altor instituții de interes public ori privat și care, avertizați și somați, au refuzat să părăsească de îndată aceste sedii, precum șiîmpotriva grupurilor organizate care împiedică desfășurarea normală a activității pe căile de comunicații, în locurile publice și în alte obiective importante;

c) pentru imobilizarea persoanelor sau a grupurilor de persoane care provoacă dezordine și întreprind acțiuni ce pun în pericol viața, integritatea corporală sau sănătatea persoanelor, proprietatea publică sau privată, ultragiază forțele de ordine sau alte persoane învestite cu funcții ce implică exercițiul autorității publice ori tulbură grav ordinea publică, prin acte de violență.

Interesant este că articolul 34 alineatul (2) prevede: ”Dispoziția scrisă a prefectului privind intervenția în forță nu este necesară în cazul în care asupra forțelor de ordine, a altor persoane ori asupra bunurilor sau valorilor apărate se exercită violențe care pun în pericol iminent viața, integritatea corporală sau sănătatea acestora ori când există indicii temeinice că participanții pregătesc sau au comis o infracțiune.

De subliniat că jandarmii au evacuat piața după ce jandarmerița a fost agresată și pusă la pământ de huligani, însă a fost salvată de protestatari.

Șeful Brigăzii speciale de intervenție a jandarmeriei, colonelul Cătălin Paraschiv, celebrul ”om în alb”, a explicat într-un interviu că a primit informații că ”jandarmii sunt atacaţi” și ”doi oameni sunt omorâţi”.

”Pe momentul întoarcerii, s-au primit două informaţii: una transmisă de structurile de cercetare din piaţă care au transmis clar că jandarmii sunt atacaţi, că sunt la pământ, sunt călcaţi în picioare, doi oameni sunt omorâţi. Informaţia aşa a fost, probabil că ei se refereau…, după aceea am văzut şi eu imaginile la televizor cu acea fată şi cu acel băiat (…) Simultan, din dispecerat ni s-a transmis că pe televiziuni sunt imagini cu doi jandarmi întinşi la pământ care sunt călcaţi pe cap. În clipa aceea, comandantul acţiunii a luat decizia ca efectivele brigăzii speciale să acţioneze pe direcţia Springtime”, a afirmat şeful Brigăzii speciale.

G4Media.ro a scris încă de la începutul acestei săptămâni că ministrul de Interne, Carmen Dan, are în subordine directă Centrul Național de Conducere a Acțiunilor de Ordine Publică ce a coordonat  intervenția din piață.

Potrivit informațiilor G4Media.ro , Centrul Național de Conducere a Acțiunilor de Ordine Publică din subordinea directă a ministrului Carmen Dan a fost convocat la Ministerul de Interne în seara zilei de vineri, 10 august, iar ședința s-a prelungit până după ora 3 dimineața. În această situație, Carmen Dan este direct răspunzătoare pentru abuzurile forțelor de ordine și pentru deciziile luate, au declarat pentru G4Media.ro surse din rândul forțelor de ordine.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”