Suspendarea decretului anti-imigrație: Administrația Trump va face apel

Suspendarea decretului anti-imigrație: Administrația Trump va face apel

Administrația Trump a anunțat joi intenția sa de a face apel la suspendarea celei de-a doua versiuni a decretului anti-imigrație, transmite AFP.

"Intenționăm să facem apel față de această decizie eronată", a declarat Sean Spicer, purtător de cuvânt al Casei Albe. El a precizat că juriștii executivului vor adopta cea mai bună strategie de recurs după ce vor obține în prealabil "clarificări" asupra deciziilor date.

În interval de câteva ore, doi judecători federali, din Hawaii și Maryland, au blocat miercuri seara și joi dimineața aplicarea ordinului care interzice intrarea în Statele Unite a cetățenilor din șase țări musulmane.

Cu numai câteva ore înainte de intrarea în vigoare a noului text din care au fost eliminate, totuși, elementele cele mai contestate, magistratul Derrick Watson din Hawaii a apreciat în hotărârea sa că suspendarea temporară a decretului evită un "prejudiciu ireparabil".

În cursul unei reuniuni publice la Nashville (sud), președintele american a denunțat decizia "eronată" a unei justiții care, în opinia sa, comite astfel "un abuz de putere fără precedent". El a promis că va merge până la Curtea Supremă.

Pentru a-și explica decizia sa, judecătorul Watson s-a sprijinit în special pe mai multe declarații făcute de Donald Trump cu privire la musulmani pentru a ajunge la concluzia că decretul conține "dovezi semnificative și de netăgăduit de animozitate religioasă".

Decizia sa face referință la afirmații din campanie ale lui Donald Trump, atunci când s-a pronunțat pentru interzicerea intrării musulmanilor pe teritoriul american.

Textul controversat, care blochează intrarea în Statele Unite a cetățenilor din șase țări musulmane, urma să fie pus în aplicare cu începere de miercuri la miezul nopții, ora Washingtonului (joi, 04.00 GMT).

Acest al doilea decret, în prezent blocat, prevedea închiderea temporară a frontierelor americane pentru refugiații din lumea întreagă și suspendarea acordării de vize pe timp de 90 de zile pentru cetățenii din Iran, Libia, Siria, Somalia, Sudan și Yemen.

Ordinul, care nu mai cuprinde Irakul și îi exceptează pe posesorii de vize și "green cards", este versiunea atenuată a celui din 27 ianuarie.

Acela a provocat brusc haos în aeroporturi și o suscitat reacții de indignare în lume și numeroase manifestații în Statele Unite.

Aplicarea lui a fost blocată pe 3 februarie. Această decizie a unui judecător federal din Seattle, James Robart, a fost ulterior validată de o curte de apel din San Francisco, pe 9 februarie, obligându-l pe președintele american să își revizuiască inițiativa legislativă.

AGERPRES/ (AS — autor: Vicențiu Purcărea, editor online: Anda Badea)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO NGAD, avionul hibrid de luptă invizibil de generația a 6-a. Zboară în escadrilă de drone

2 VIDEO „Dihăniile” HIMARS au „vizitat” un mare depozit de echipamente militare rusești. Nimic n-a rămas

3 VIDEO Priviți, un rus și-a împușcat comandantul, la un birou de înrolare din Siberia!

4 Putin a fugit din Moscova imediat după ce a decretat mobilizarea. Trei surse confirmă locul în care „s-a retras“ președintele rus

5 Bursa de la Moscova s-a prăbușit! Este la cel mai scăzut nivel de la începutul ofensivei din Ucraina