Sute de brazilieni şi-au luat adio de la Joao Gilberto, legendă a stilului bossa-nova, la Rio de Janeiro

Sute de brazilieni şi-au luat adio de la Joao Gilberto, legendă a stilului bossa-nova, la Rio de Janeiro

Câteva sute de brazilieni s-au reunit luni dimineaţă în faţa Teatrului municipal din Rio de Janeiro pentru a-i aduce un ultim omagiu cântăreţului Joao Gilberto, unul dintre creatorii stilului bossa-nova, decedat sâmbătă la vârsta de 88 de ani, potrivit AFP.

Sicriul semideschis a fost plasat în faţa scărilor impunătoare de la intrarea în acest teatru, cu o arhitectură inspirată de Opera Garnier din Paris, unul dintre simbolurile măreţiei oraşului Rio de Janeiro la începutul secolului trecut.

Numeroase coroane funerare l-au omagiat pe ''maestrul maeştrilor'', aşa cum era scris pe cea trimisă de cântăreaţa rock Rita Lee, una dintre reprezentantele mişcării muzicale Tropicalia, puternic influenţată de Joao Gilberto.

Ceremonia trebuia să fie rezervată apropiaţilor, dar câţiva admiratori anonimi s-au grăbit să ajungă la locul de desfăşurare încă de la primele ore ale zilei.

Unii dintre aceştia au adus instrumente muzicale, în semn de respect faţă de unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai revoluţiei culturale bossa-nova în anii '50, alături de compozitorul Tom Jobim şi de poetul Vinicius de Moraes.

"'Joao Gilberto reprezintă o nouă eră a muzicii, a fost o sursă de inspiraţie pentru mulţi oameni. Nu aparţine epocii mele, dar muzica sa rămâne actuală. Un muzician fenomenal, care inspiră dragoste şi pace", a declarat pentru AFP Paulo Afonso Sampaio, un antreprenor de 43 de ani, prezent la ceremonie însoţit de o chitară.

"Nu l-am văzut niciodată în concert, dar sunt extrem de emoţionat să fiu atât de aproape de el astăzi. Mi-am adus chitara ca să continue să mă inspire din lumea cealaltă", a adăugat acesta.

Pentru Mario Bastos, un avocat de 81 de ani, Joao Gilberto este ''o legendă a muzicii, care auzea sunete pe care ceilalţi nu reuşeau să le audă''.

Joao Gilberto şi-a trăit ultimii zece ani din viaţă în izolare, încercând să facă faţă dificultăţilor financiare şi disputelor familiale.

Artistul a urcat pe scenă ultima dată în 2008, la Salvador, în regiunea Bahia (nord-est), ţinutul său natal, în cadrul unui turneu organizat cu ocazia aniversării a 50 de ani de la crearea stilului bossa-nova.

Înmormântarea va avea loc luni după-amiază la Niteroi, în apropiere de Rio, în cadrul unei ceremonii rezervate celor apropiaţi.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Antonia m-a întrebat dacă fac sex anal, iar Velea m-a scuipat și m-a înjurat de morți!”

2 „Aici e România, sunteți nebuni la cap?” / Interlopii români, război fără precedent cu mafia albaneză după ce te…

3 De citit!

4 Soțul i-a luat copiii, iar sora a vândut-o proxeneților / Iadul trăit de o româncă, în Spania / A fost salvată de …

5 Roxen / „Sunt un băiat în corp de fată”