''Sute de civili'' au fost uciși în raidurile aeriene rusești în Siria (Amnesty International)

''Sute de civili'' au fost uciși în raidurile aeriene rusești în Siria (Amnesty International)

Amnesty International a acuzat miercuri Rusia că a ucis ''sute de civili'' și a provocat ''distrugeri masive'' în Siria în cursul raidurilor sale aeriene împotriva unor zone de locuit, fapte despre care organizația neguvernamentală afirmă că pot constitui ''crime de război'', relatează AFP.

Moscova s-a angajat militar în Siria de la sfârșitul lui septembrie în sprijinul regimului președintelui sirian Bashar Al-Assad și a afirmat că întreprinde raiduri aeriene împotriva ''grupărilor teroriste'', inclusiv Statul Islamic (SI). Dar occidentalii și arabii acuză Moscova că atacă mai degrabă opoziția moderată decât Statul Islamic.

Într-un raport publicat miercuri, Amnesty afirmă că Rusia a recurs la ''bombe cu fragmentație'' și la ''bombe neghidate'' împotriva ''unor zone de locuit cu o puternică densitate a populației''.

Amnesty International, cu sediul la Londra, vorbește îndeosebi în raportul său de șase raiduri care au vizat provinciile Homs (centru), Idleb (nord-vest) și Alep (nord) în perioada septembrie-noiembrie 20015 și că în cursul lor au fost uciși ''cel puțin 200 de civili și circa zece combatanți''.

''Unele lovituri aeriene rusești par să vizeze direct civili sau bunuri cu caracter civil, deoarece ele ating zone de locuit, unde nu există vreo țintă militară evidentă, și uneori structuri medicale, provocând morți și răniți printre civili'', a afirmat Philip Luther, directorul Amnesty International pentru Orientul Mijlociu, într-un comunicat care însoțește raportul. El a subliniat că aceste atacuri ''pot constitui crime de război''.

La rândul său Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a înregistrat, de la sfârșitul lui septembrie până la 21 decembrie, 2.132 de persoane ucise în raidurile aeriene rusești, inclusiv 710 civili, dintre care 161 de copii și 104 femei.

Organizația Human Rights Watch (HRW) a denunțat deja pe 20 decembrie utilizarea crescândă a bombelor cu fragmentație de la implicarea Rusiei în Siria.

Conflictul din Siria s-a soldat, de la izbucnirea sa în martie 2011, cu peste 250.000 de morți și milioane de persoane strămutate.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

4 Voi vedeți ce le fac ucrainenii rușilor?

5 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?