Szijjarto: Faptul că SUA pun pe primul loc interesele naționale este ''o veste bună'' pentru Ungaria

Szijjarto: Faptul că SUA pun pe primul loc interesele naționale este ''o veste bună'' pentru Ungaria

Este ''o veste bună'' pentru Ungaria și pentru restul lumii faptul că președintele american Donald Trump pune pe primul loc interesele naționale, a declarat marți ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, citat de agenția de presă MTI.

Luând cuvântul la o conferință despre SUA organizată la Budapesta, Peter Szijjarto a declarat că noua politică a lui Trump ''a pus capăt situației nenaturale'' în care un stat trebuia ''să se simtă rușinat'' că-și pune pe primul loc interesul național. El a apreciat că lumea este martora nașterii unor noi State Unite ale Americii. Obiectivul primar al Ungariei este acum să protejeze interesele țării și ''să transforme schimbările în avantajul nostru'', a insistat șeful diplomației ungare, apreciind că ''trăim într-o lume nouă și într-o nouă ordine mondială''.

Szijjarto a mai spus că alegerea lui Trump a fost o mare surpriză, dar că americanii l-au ales pe președinte, nu mass media internațională sau establishment-ul politic internațional. Șeful diplomației ungare consideră că, de vreme ce Trump a fost ales de poporul american, ar fi greșit să fie pusă sub semnul întrebării motivația acestei alegeri (în SUA, președintele nu este ales prin vot direct, ci printr-o procedură indirectă, bazată pe Colegiul Electoral, format din electori nominalizați de fiecare stat federal — n.r.). În opinia sa, există două strategii: 'strategia bocitului', care nu va schimba nimic; sau ar fi posibilă luarea unor decizii care, pe fondul unor circumstanțe noi și neașteptate, ar putea 'întoarce situația în avantajul nostru'. Vechile dogme și consensuri au fost răsturnate și este foarte probabil ca această situație să continue și în viitor, crede Szijjarto.

Ungaria trebuie să ia notă de faptul că lumea a devenit multipolară și ''există șansa să apară mai puține decizii politice internaționale luate de mântuială care să lase în urmă chestiuni neterminate'', a spus el. O schimbare care s-a produs deja este că aspirațiile de a crea securitate globală se bazează acum pe principii noi, a apreciat Szijjarto, care a adăugat că fiecare țară are dreptul și obligația de a-și apăra frontierele și nimeni nu poate fi obligat să trăiască împreună cu oameni pe care nu îi vrea alături.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Cifrele ultimului sondaj de pe masa PSD. Se prefigurează o mare surpriză

2 VIDEO „Este o combinație de neomenie cu prostie rară” / CTP îl calcă-n picioare pe Orban după numirea fostului p…

3 FOTO Priviți, oameni buni! Ciolacu, Tudose și Romașcanu, în această seară, la Sărata Monteoru!

4 Slugile lui Dan Voiculescu, plantate pe listele PSD pentru alegerile parlamentare

5 Elliott Broidy, omul care l-a dus pe Dragnea la Trump, a pledat vinovat pentru acuzația de lobby ilegal în fav…