Szijjarto: Ungaria şi SUA au aceeaşi abordare faţă de Israel; dar o mutare a ambasadei ungare la Ierusalim nu este în prezent pe agendă

Szijjarto: Ungaria şi SUA au aceeaşi abordare faţă de Israel; dar o mutare a ambasadei ungare la Ierusalim nu este în prezent pe agendă

Preşedintele SUA Donald Trump şi premierul ungar Viktor Orban împărtăşesc abordări foarte asemănătoare în chestiunile globale majore, precum migraţia, terorismul, susţinerea comunităţilor creştine şi patriotismul, a declarat ministrul ungar de externe Peter Szijjarto într-un interviu acordat la New York postului israelian de ştiri i24 News, citat miercuri de agenţia MTI.

Vorbind despre întâlnirea pe care Trump şi Orban au avut-o luni la Casa Albă, Szijjarto a menţionat că aceasta a arătat ''chimia'' dintre cei doi lideri. Atmosfera a fost amicală şi relaxată şi discuţia dintre ei a durat mai mult decât se obişnuieşte în astfel de ocazii, a remarcat şeful diplomaţiei ungare, adăugând că Statele Unite sunt un aliat strategic al Ungariei.

El a apreciat de asemenea că SUA şi Ungaria se află de aceeaşi parte atunci când este nevoie de adoptarea unei poziţii corecte şi echilibrate faţă de Israel. Uniunea Europeană are o poziţie diferită de cea a Ungariei în multe chestiuni, dar Budapesta este pregătită să rupă unitatea şi să opună veto atunci când este necesar, a indicat ministrul Peter Szijjarto.

În acest sens el a dat ca exemplu poziţia Budapestei în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului şi modul în care Ungaria s-a delimitat de majoritate în mai multe organisme internaţionale atunci când a considerat că abordarea acestora faţă de Israel nu a fost bine echilibrată.

Szijjarto a amintit că ţara sa a deschis recent o reprezentanţă comercială la Ierusalim, dar, răspunzând unei întrebări despre o posibilă mutare a ambasadei Ungariei de la Tel Aviv la Ierusalim, el a spus că în prezent aceasta nu este pe agendă.

Ungaria menţine o alianţă strategică şi relaţii prieteneşti cu Israelul, are o toleranţă zero faţă de antisemitism, iar guvernul de la Budapesta susţine construcţia şi renovarea sinagogilor chiar şi dincolo de frontierele Ungariei, a mai declarat Szijjarto în interviul acordat postului israelian.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu