TABEL Când poţi ieşi la pensie în funcţie de anul naşterii şi vechimea în muncă

TABEL Când poţi ieşi la pensie în funcţie de anul naşterii şi vechimea în muncă

Ultimele modificări aduse noii Legi a pensiilor publice, aprobate deja de Senat şi trimise Camerei Deputaţilor spre dezbatere, stabilesc gradual vârsta de pensionare, în funcţie de anul naşterii şi perioada de contribuţie.

În proiectul legii pensiilor adoptat de Senat se menţionează o aplicare etapizată, anual , astfel conform articolului nr. 180 legea îşi va produce efectul cel mai devreme în 1 Septembrie 2019 prin schimbarea valorii punctului de pensie de la 1100 lei la 1265 lei.

Toate celelate prevederi ale noii legi nu îşi vor avea efectul decât din 1 Septembrie 2021, urmare vom avea o perioadă în premieră când pensionarii sistemului public de pensii se vor afla concomitent sub efectul a 2 legii a pensiilor. Practic, dacă forma finală a proiectului legii nu se va schmiba la Camera Deputaţilor, vom putea vedea efectul noii legii a pensiilor intrate integral în vigoare cel mai devreme din 1 Septembrie 2021.

Cum în noua lege se prevede că pentru a beneficia de protecţie ( exceptând ajutorul de deces) este obligatoriu să existe minim 15 ani de stagiu contributiv, urmare pentru tinerii care au debutat în ”câmpul muncii” legea îşi va produce efectul de abia după 15 ani adică din 1 Septembrie 2036, caz în care se activează posibilitatea de a primi o pensie de invaliditate pentru situaţiile nedorite ( boală sau accident).
Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Cel mai mare furnizor de energie electrică schimbă regulile încheierii contractului în piaţa liberă

2 Medic român în Suedia / Am ajuns să invidiez România

3 Când intervine FBI e groasă / Amănunte sulfuroase din dosarul DNA care-l vizează pe Dragnea

4 Așa o fi?

5 Se făcuse sârma ghem știți voi unde? / Moldoveanca s-a operat de urgență la un spital privat / Atenție, n-a scris …