Tabloul ''Salvator Mundi'' al lui Da Vinci ar fi fost cumpărat de prințul moștenitor al Arabiei Saudite (presă)

Tabloul ''Salvator Mundi'' al lui Da Vinci ar fi fost cumpărat de prințul moștenitor al Arabiei Saudite (presă)

Prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammad bin Salman Al Saud, ar fi cumpărătorul tabloului pictorului italian Leonardo da Vinci, vândut cu 450 de milioane de dolari la mijlocul lunii noiembrie, informează joi Wall Street Journal, preluat de AFP.

"MBS", cum este supranumit, ar fi recurs la un intermediar pentru a cumpăra acest tablou cu Hristos intitulat "Salvator mundi", potrivit site-ului cotidianului economic, care citează informații ale serviciilor speciale americane, care se interesează îndeaproape de moștenitorul saudit.

Fiul regelui Salman își consolidează puterea progresiv și întruchipează evoluția recentă a regatului ultraconservator spre mai multă deschidere.

Prințul este perceput drept principalul artizan al unei epurări fără precedent, prezentată ca o operațiune anticorupție, care a avut loc la începutul lui noiembrie în Arabia Saudită. Practic, aceasta a însemnat reținerea a zeci de personalități din lumea politică și a afacerilor.

Potrivit site-ului cotidianului, intermediarul prințului moștenitor este chiar prințul Bader bin Abdullah bin Mohammed bin Farhan Al-Saud, al cărui nume a fost avansat miercuri de New York Times, care ar fi dat dispozițiile la casa de licitații Christie's, care a organizat vânzarea.

Miercuri, Luvrul din Abu Dhabi, noul muzeu inaugurat la începutul lui noiembrie, a anunțat că tabloul va fi expus în incinta sa.

Știrea a venit într-un moment în care Emiratele Arabe Unite au anunțat marți crearea unui "Comitet comun de cooperare" cu Arabia Saudită, distinct de Consiliul de cooperare al Golfului (CCG), menit să dezvolte parteneriate economice și militare.

În ultimii ani în Golf în principal Qatarul s-a afirmat ca un actor important pe piața artei.

În iunie, Arabia Saudită și trei dintre aliații săi, printre care și Emiratele Arabe Unite, au rupt relațiile diplomatice cu Qatarul, pe care-l acuză că susține mișcările extremiste și că nu s-a distanțat suficient de Iranul șiit, mare rival al Arabiei Saudite, sunită.

"Salvator Mundi" este ultima pictură cunoscută a lui Leonardo da Vinci și singura ajunsă la un colecționar privat. După ce multă vreme a fost atribuită unui contemporan al artistului și inventatorului, pictura a fost autentificată în 2005.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”