Taiwan: Furtul a 2 milioane de dolari din ATM-uri, pus în legătură cu jafuri similare comise în Europa

Gruparea care în iulie 2016 a furat 2 milioane de dolari din ATM-urile Băncii Comerciale a Taiwanului s-ar afla și în spatele unor furturi din ATM comise în peste 12 state europene, între care și România, în cursul anului trecut, anunță firma de securitate cibernetică Group-IB, potrivit Reuters.

Metodele folosite în Europa de așa-numitul grup Cobalt sunt la fel cu cele folosite în Taiwan, se arată în cel mai recent raport al Group-IB. Pentru infracțiunile din Taiwan au fost arestați românul Colibaba Mihai și moldoveanul Pencov Nicolae, precum și un cetățean leton. Procesele celor trei sunt în curs, iar avocații lor spun că niciunul nu e familiarizat cu gruparea Cobalt.

Totuși, suspecții au folosit aceeași tehnică utilizată în atacuri comise la ATM-uri din Armenia, Belarus, Marea Britanie, Bulgaria, Estonia, Georgia, MOldova, Olanda, Polonia, România sau Rusia, indică experții companiei Group-IB.

Anchetatorii din Taiwan au declarat pentru Reuters că nu știau să existe legături între Cobalt și atacul asupra Băncii Comerciale. "Știm doar că persoanele aflate în spatele acestei lovituri sunt foarte pricepute", a spus, sub protecția anonimatului, o sursă din cadrul anchetei.

Colibaba și Pencov pledează nevinovat și au spus miercuri, la cea mai recentă înfățișare în fața instanței, că nu fac parte din nicio grupare infracțională internațională.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Noi date din sondajele pe București. A crescut cu 4 procente numărul indecișilor. Băsescu, la 13%

2 VIDEO Primul semn că se rupe căruța! „Ea crede că suntem atât de proști, de idioți” / Dezvăluiri incredibile des…

3 Cu firmele pe butuci, profesoara de sex oral a PSD a ajuns să mănânce rahat din același blid cu Gâdea

4 Personajul care a adus Clanul Sportivilor s-o huiduie pe Kovesi candidează la alegerile locale din partea PSD …

5 Marius Coaje, mâna dreaptă a Gabrielei Firea, e un hoț condamnat definitiv la închisoare