Taiwan: Furtul a 2 milioane de dolari din ATM-uri, pus în legătură cu jafuri similare comise în Europa

Gruparea care în iulie 2016 a furat 2 milioane de dolari din ATM-urile Băncii Comerciale a Taiwanului s-ar afla și în spatele unor furturi din ATM comise în peste 12 state europene, între care și România, în cursul anului trecut, anunță firma de securitate cibernetică Group-IB, potrivit Reuters.

Metodele folosite în Europa de așa-numitul grup Cobalt sunt la fel cu cele folosite în Taiwan, se arată în cel mai recent raport al Group-IB. Pentru infracțiunile din Taiwan au fost arestați românul Colibaba Mihai și moldoveanul Pencov Nicolae, precum și un cetățean leton. Procesele celor trei sunt în curs, iar avocații lor spun că niciunul nu e familiarizat cu gruparea Cobalt.

Totuși, suspecții au folosit aceeași tehnică utilizată în atacuri comise la ATM-uri din Armenia, Belarus, Marea Britanie, Bulgaria, Estonia, Georgia, MOldova, Olanda, Polonia, România sau Rusia, indică experții companiei Group-IB.

Anchetatorii din Taiwan au declarat pentru Reuters că nu știau să existe legături între Cobalt și atacul asupra Băncii Comerciale. "Știm doar că persoanele aflate în spatele acestei lovituri sunt foarte pricepute", a spus, sub protecția anonimatului, o sursă din cadrul anchetei.

Colibaba și Pencov pledează nevinovat și au spus miercuri, la cea mai recentă înfățișare în fața instanței, că nu fac parte din nicio grupare infracțională internațională.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Foarte util / Medic din prima linie în lupta cu COVID-19 despre „mitul tratamentelor minune” și fake-urile…

2 BREAKING Sorina Pintea a revenit asupra demisiei de la șefia Spitalului Județean din Baia Mare și a fost repus…

3 Începe să se-ntâmple ce-am văzut în filmele SF / Apare conceptul paşapoartelor COVID şi al paşapoartelor de vacc…

4 Mare grijă, urmează cele mai dure zile! Pericolul ca România să se transforme într-un focar uriaș n-a trecut!

5 Poluare masivă în București miercuri dimineață / Ard fecalele de la o fostă fermă de porci dintre Periș și Ostra…

recomandări

Te ia DNA: Iulian Bădescu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Inspirație de weekend