Taiwan. Un general în retragere şi un ofiţer superior, acuzaţi de spionaj în beneficiul Chinei

Taiwan. Un general în retragere şi un ofiţer superior, acuzaţi de spionaj în beneficiul Chinei

Taipei şi Beijing se spionează reciproc de la sfârşitul Războiului Civil din China în 1949, când naţionaliştii s-au refugiat pe insulă după ce comuniştii i-au înfrânt.

Generalul-maior, al cărui nume de familie este Chien, şi un locotenent-colonel, Wei, au fost acuzaţi de încălcarea legii securităţii naţionale, a anunţat Procuratura Districtului Taipei într-un comunicat.

Cei doi oficiali sunt acuzaţi că au venit în ajutorul unui cetăţean din Hong Kong, pe nume Tse, care lucrează pentru o organizaţie din provincia Guangdong, din sudul Chinei, care are legături cu Comisia Militară Centrală din Beijing, se mai arată în comunicat.

Tse a călătorit în Taiwan sub pretextul de a face afaceri pentru a recruta ofiţeri pensionari în retragere. Le-a oferit mese şi excursii ca să îl ajute să ia legătura cu cei aflaţi în serviciul activ.

Chien şi Wei, în special, au încercat - fără succes - să-l recruteze pe Chang Che-ping, un oficial de rang înalt al Forţelor Aeriene care a servit ca ministru adjunct al Apărării în Taiwan în perioada iulie 2019 iunie 2021, potrivit comunicatului de presă.

”Ambii inculpaţi intenţionau să pună în pericol securitatea naţională şi să dezvolte o reţea pentru instituţiile militare chineze”, subliniază comunicatul.

Chang Che-ping, în prezent consilier strategic al preşedintelui Tsai Ing-wen, a fost suspectat anul trecut că are legături cu acest caz. În cele din urmă a fost chemat ca martor şi nu ca acuzat.

Tse nu a mai călătorit în Taiwan după ce incidentul a ieşit la iveală şi se află pe lista Taiwanului cu persoane urmărite.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...