Taiwan: Un pilot a murit şi altul este dat dispărut după o coliziune între două avioane de luptă

Taiwan: Un pilot a murit şi altul este dat dispărut după o coliziune între două avioane de luptă

Un pilot taiwanez a murit şi un altul este dat dispărut, luni, în urma unei coliziuni între două avioane de luptă în largul sudului insulei Taiwan, al treilea incident de acest fel produs în ultima jumătate de an, în timp ce forţele armate ale insulei revendicate de Beijing se află sub o presiune crescândă pentru a intercepta avioane chineze aproape zilnic, a anunţat agenţia guvernamentală de salvare, citată de France Presse şi Reuters.

Cele două avioane F-5E au dispărut de pe ecranele radar în jurul orei 15:00 (07:00 GMT) la aproximativ 2,6 kilometri în largul comitatului Pingtung, a precizat Centrul Naţional de Comandă pentru Salvare.

Ele făceau parte dintre cele patru F-5E care decolaseră cu 30 de minute mai înainte în cadrul unei misiuni de antrenament, a precizat aceeaşi sursă, adăugând că un elicopter şi ambarcaţiuni ale pazei de coastă iau parte la operaţiunile de căutare.

Flota taiwaneză de avioane de luptă este îmbătrânită şi în ultimii ani a suferit numeroase accidente mortale.

Avioanele au o sarcină grea în timp ce Taiwanul încearcă să se protejeze de incursiunile Chinei, tot mai numeroase în zona sa de apărare.

China consideră teritoriul insular drept una dintre provinciile sale şi ameninţă să folosească forţa în cazul unei proclamări oficiale a independenţei sau al unei intervenţii externe.

Anul trecut, avioanele militare chineze au făcut un număr record de incursiuni în zona Taiwanului de identificare aeriană a apărării (ADIZ).

Tensiunile de ambele părţi ale Strâmtorii Taiwan au crescut constant de la alegerea preşedintei taiwaneze Tsai Ing-wen în 2016, care provine dintr-un partid în mod tradiţional ostil Beijingului.

Aceste incursiuni obligă teritoriul să reacţioneze prin decolarea regulată a avioanelor sale şi menţinerea unor piloţi bine antrenaţi pentru luptă.

În octombrie, un pilot a murit când avionul său F-15 s-a prăbuşit în mare, pe coasta de est. O lună mai târziu, întreaga flotă taiwaneză de F-16 a fost supusă unor verificări de securitate după ce unul dintre aparate a dispărut în timpul unui zbor de antrenament.

În afară de F16, flota include avioane de vânătoare taiwaneze Indigenous Defence Fighters (IDF) şi Mirage construite de Franţa la sfârşitul anilor '90, precum şi F5-E datând din anii '70.

Incidentele au provocat îngrijorare atât cu privire la instrucţie, cât şi la întreţinere, pe fondul presiunii cu care se confruntă forţele aeriene pentru a răspunde la zborurile chineze repetate în apropierea insulei. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Cum a devenit interlopul Calu proxenetul șef din Tenerife. O fostă membră PRM, colegă de dosar

2 Șansele tancurilor rusești în fața celebrelor blindate americane M1 Abrams, care ar putea ajunge în Ucraina

3 Militarii ucraineni au distrus o stație radar de război electronic, care poate fi inclusă în categoria „arme valoroase ale armatei ruse”

4 Ce urmează după referendumuri: Novorusia, proiectul care ar deveni realitate?

5 Explozii puternice în jurul gazoductelor Nord Stream din Marea Baltică / Operatorul anunţă că acestea au suferit avarii „fără precedent”