Taiwanul își crește bugetul apărare pentru a contracara presiunea tot mai mare din partea Chinei

Taiwanul își crește bugetul apărare pentru a contracara presiunea tot mai mare din partea Chinei

Într-o mișcare semnificativă de consolidare a capacităților sale de apărare, Taiwanul a anunțat că suplimentează bugetul său de apărare cu trei miliarde de dolari pentru achiziționarea de armament avansat, inclusiv avioane de luptă F-16, pentru a contracara presiunea militară tot mai mare din partea Chinei .

Taiwanul intenționează să-și cumpere avioane de luptă F-16. FOTO Shutterstock

Această decizie vine ca urmare a intensificării eforturilor Chinei din ultimii trei ani de a-și afirma pretențiile teritoriale asupra Taiwanului, pretenție pe care națiunea insulară o neagă cu vehemență.

La începutul acestei săptămâni, președintele Tsai Ing-wen a dezvăluit că bugetul propus pentru apărare pentru 2024 va fi de 606,8 miliarde de dolari taiwanezi (19,1 miliarde de dolari), marcând o creștere de 3,5% față de anul precedent (echivalentul a 3 miliarde de dolari)

O defalcare detaliată indică faptul că aproximativ jumătate din suma suplimentară de 94,3 miliarde de dolari taiwanezi va fi alocată pentru achiziția de avioane de luptă. Restul fondurilor vor fi direcționate către îmbunătățirea apărării navale a națiunii.

Într-o evoluție conexă, Statele Unite au dat undă verde unei potențiale vânzări de 500 de milioane de dolari de sisteme de căutare și urmărire în infraroșu pentru avioanele de luptă F-16 către Taiwan, împreună cu alte echipamente esențiale.

Cu gândul la pericolele din Strâmtoarea Taiwanului

Ministrul adjunct al Apărării, Po Horng-huei, a subliniat importanța acestei achiziții, menționând că aceste sisteme de urmărire sunt la același nivel cu cele utilizate de avioanele de luptă de ultimă generație F-35 și F-22 operate de SUA.

"Astfel de sisteme avansate ne vor permite să țintim în mod eficient avioanele de luptă J-20 deasupra Strâmtorii Taiwan în viitorul apropiat", a remarcat Po, făcând aluzie la ultima generație de avioane de luptă ale Chinei.

Se așteaptă ca această îmbunătățire strategică să ofere Taiwanului o capacitate mai robustă de a descuraja orice manevre aeriene agresive ale Chinei. Cu toate acestea, această mișcare nu a fost bine primită la Beijing. Ministerul chinez de externe a cerut prompt SUA să retragă propunerea de vânzare de arme către Taiwan.

2,5% din PIB pentru Apărare

În timp ce bugetul apărării așteaptă aprobarea parlamentului taiwanez, se anticipează că va trece fără probleme, având în vedere majoritatea deținută de Partidul Democrat Progresist al președintei Tsai. Se estimează că alocarea pentru apărare pentru anul viitor va reprezenta 2,5% din PIB-ul Taiwanului.

Sub conducerea președintelui Tsai, Taiwanul a demarat o amplă campanie de modernizare militară. Aceasta include modernizarea flotei sale existente de F-16 și dezvoltarea de submarine indigene. Președintele a confirmat, de asemenea, că debutul primului prototip de submarin este în curs de desfășurare, urmând să fie prezentat luna viitoare.

În plus, angajamentul Taiwanului de a-și consolida apărarea aeriană este evident în proiectul său în curs de desfășurare de modernizare a 141 de avioane F-16A/B la varianta avansată F-16V. Națiunea a plasat, de asemenea, comenzi pentru 66 de noi F-16V, echipate cu sisteme de avionică, armament și sisteme radar de ultimă generație, poziționându-le pentru a contracara eficient forțele aeriene chineze, inclusiv formidabilele avioane de luptă J-20.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?