Talibanii salută promisiunile de ajutor pentru Afganistan şi cer SUA să dea dovadă de generozitate

Talibanii salută promisiunile de ajutor pentru Afganistan şi cer SUA să dea dovadă de generozitate

Talibanii au salutat marţi ajutorul de 1,2 miliarde de dolari promis de comunitatea internaţională Afganistanului şi au îndemnat SUA să dea dovadă de mai multă generozitate, relatează AFP.

"Mulţumim şi salutăm angajamentul lumii de circa un miliard de dolari în ajutoare şi le cerem să-şi continue ajutorul pentru Afganistan", a declarat Amir Khan Muttaqi, ministru în exerciţiu al afacerilor externe în cadrul noului executiv afgan.

"America este o ţară mare, trebuie să dea dovadă de generozitate", a adăugat el în cadrul unei conferinţe de presă.

SUA au promis luni, în cadrul unei iniţiative a ONU, circa 64 de milioane de dolari destinate organizaţiilor umanitare care activează în Afganistan. Prin comparaţie, Washingtonul a cheltuit 2.000 de miliarde de dolari în 20 de ani de conflict afgan.

"Emiratul islamic", numele pe care talibanii îl dau Afganistanului, "a ajutat SUA facilitând evacuările. Dar în loc de mulţumiri, ei vorbesc despre impunerea de sancţiuni asupra poporului nostru", a comentat Amir Khan Muttaqi, referindu-se la cele peste 123.000 de persoane scoase din Afganistan de la sfârşitul lui august printr-un pod aerian gigantic.

De la venirea la putere a talibanilor pe 15 august, Afganistanul este parţial oprit, în special din cauza întreruperii fluxurilor financiare cu străinătatea, care ţineau pe perfuzii o economie sinistrată de peste 40 de ani de război.

ONU a anunţat luni că statele donatoare s-au angajat să verse în total ajutoare de 1,2 miliarde de dolari Afganistanului, fără a preciza totuşi suma care va fi alocată ca ajutor de urgenţă.

"Emiratul islamic va face tot posibilul pentru a da acest ajutor persoanelor în nevoie într-un mod cu totul transparent", a dat asigurări noul şef al diplomaţiei afgane.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Incident sexual între Gabriel Oprea și Kovesi? / Evenimentul ar fi avut loc în fostul birou al lui Ceaușescu de …

2 O să aveți un șoc după ce veți citi povestea asta! Așa vi se fură țara, dragi români!

3 Val de vedete internate cu Covid la „Matei Balș”

4 „Mă simt mai bine” / Loredana Groza, postare din ambulanță

5 Citiți și voi ce manevre se fac pentru ca Leo de la Strehaia, fostul iubit al deputatei PSD Laura Vicol, să sc…