Tânăra din Italia care și-a dedicat cariera întoarcerii la rădăcinile române PORTRET

Tânăra din Italia care și-a dedicat cariera întoarcerii la rădăcinile române PORTRET

Chiar dacă s-a născut în Italia, Loredana Teodorescu nu și-a uitat legăturile cu țara natală a părinților ei, România. Și-a clădit întreaga carieră pe teme europene, urmărind atent ce se întâmplă în țara de unde se trage.

Loredana Teodorescu este specializată în politicile Uniunii Europene și relații internaționale

Militând în principal pentru Europa, Loredana Teodorescu se simte confortabil în medii multiculturale, mai ales că ea însăși a crescut într-un astfel de mediu. Tânăra responsabilă de afaceri europene și președinte al „Women in International Security Italy“ s-a născut în Italia, însă rădăcinile ei sunt românești: „Părinții mei sunt născuți amândoi în România, au venit în Italia în anii ’80, iar eu m-am născut aici. Bineînțeles, sunt și italiancă și româncă“, a dezvăluit aceasta în cadrul evenimentului Milano Wine Week, unde programul „Deschidem Vinul Românesc“ a participat.

Tânăra este specializată în politicile Uniunii Europene și relații internaționale, cu precădere pe politica UE de migrație și azil (atât dimensiunea internă, cât și externă) și guvernanța UE. Din din ianuarie 2018 conduce departamentul de Afaceri Europene și Internaționale din cadrul Institutului „Luigi Sturzo“, un institut a cărui misiune este de a susține cercetarea în științe istorice, sociologie, domenii politice și economice. „Prima cauză este Europa, mă ocup foarte mult de afaceri europene, am un doctorat și lucrez cu think tankuri“, a mărturisit aceasta.

Licența, o lucrare despre România și Republica Moldova

Însă, înainte de a ajunge aici, Loredana Teodorescu a urmat numeroase cursuri și studii, păstrând în mod constant legăturile cu România, dovadă fiind și lucrarea ei de licență. Mai întâi a absolvit Facultatea de Științe Politice din cadrul Universității Tre din Roma, fiind specializată în studii internaționale cu lucrarea „Relațiile dintre România și Moldova: mirajul reunificării“. Apoi, în cadrul aceleiași universități, s-a specializat în Politici și Instituții ale Uniunii Europene, cu lucrarea „Noile granițe estice ale Uniunii Europene: probleme și perspective“. După ce a urmat mai multe cursuri de specializare pe politici de migrație și azil, a obținut titlul de doctor cu proiectul „Cooperarea Uniunii Europene cu vecinii săi în ceea ce privește migrația și legătura dintre dimensiunile interne și externe“.

Însă parcursul ei în diplomația europeană nu a fost lipsit de suișuri și coborâșuri, mai ales într-o lume în care, potrivit cifrelor, încă este una a bărbaților, la care „mai avem de lucrat“. A reușit să își facă vocea auzită și datorită modului în care militează pentru cauze: „Încet-încet, mi-am găsit o poziție. Încep zâmbind, dar apoi transmit mesajele pe care voiam să le transmit. Pentru asta sunt recunoscută“, a dezvăluit Loredana Teodorescu.

De asemenea, ea militează pentru drepturile omului și în ceea ce privește cercetarea – este cercetător asociat al Centrului „Wilfried Martens“ pentru Studii Europene, unde contribuie prin furnizarea de analize și contribuții cu privire la problemele actuale ale UE, în principal legate de politica UE în ceea ce privește migrația, contribuie la dezbateri strategice, participă la întâlniri anuale de networking cu fundațiile membre ale centrului, moderează sau susține discursuri la diverse evenimente, dar menține și legătura cu fundațiile membre și asociate ale centrului (peste 40 la nivel internațional).

Totodată, din iulie 2021, este consultant specializat pe drepturile omului și relații internaționale pentru Președinția Comisiei extraordinare pentru drepturile omului a Senatului italian. Datorită muncii sale, a fost inclusă în top 100 de femei din Italia experte în politica internațională, iar din 2020 face parte din Academia de Drept și Migrație (ADmiN), un centru care reunește mai multe grupuri de cercetare interesate să studieze migrația și mobilitatea.

Regăsirea legăturii cu România

Când abia începuse studiile doctorale, în 2014, un eveniment european avea să o ajute să își regăsească legătura cu România, așa cum a mărturisit în cadrul emisiunii menționate: „Întotdeauna am încercat să țin legătura cu România. Când Italia a avut președinția Uniunii Europene, am fost ofițerul de legătură între Italia și România. Pentru mine a fost o experiență minunată pentru că mi-a dat posibilitatea să îmi regăsesc legătura cu țara“.

La câțiva ani după această experiență, Loredana Teodorescu a mărturisit că vede România drept o țară dezvoltată, modernă și dinamică: „Văd că toată lumea vrea să facă mai mult, să ajungă undeva, este ambițioasă“. Totodată, tânăra privește și către comunitatea românească din Italia – peste un milion de persoane – în care „sunt foarte multe povești de succes“: „Cred că este important să avem rețeaua aceasta, să lucrăm mai mult împreună. Cred că, în prezent, ambasada face un lucru foarte bun în sensul acesta“, a declarat tânăra.

Leredana Teodorescu

Una dintre cauzele pentru care militează tânăra este egalitatea de gen

Egalitatea de gen

O altă cauză pentru care Loredana Teodorescu militează este egalitatea de gen și susținerea femeilor care lucrează în afaceri externe și securitate, fiind președinte al „Femei în Securitatea Internațională (WIIS)“ Italia. De asemenea, este coordonator al Secretariatului în cadrul Alianței Globale a Rețelelor Regionale de Femei Mediatoare, unde contribuie la facilitarea relațiilor interne și externe între membrii Alianței Globale, alcătuită din cinci rețele regionale, pentru a crea spații în care femeile să participe, să influențeze și să conducă procese de pace.

De asemenea, în cadrul Centrului „Wilfried Martens“ pentru Studii Europene, este și gazda podcastului #HerAndEU, un podcast despre egalitatea de gen. În cadrul acestuia abordează teme importante precum: femei în politicile Uniunii Europene – temă discutată cu Roberta Metsola, președintă a Parlamentului European –, femei în leadership, relații internaționale sau think tankuri, dar nu numai.

Loredana Teodorescu consideră că vocea ei este distinctă şi datorită exemplelor concrete pe care le aduce: „Îmi place foarte mult să povestesc niște istorii, cum ar fi cele despre femei care au reușit să fie un exemplu și să își aducă contribuția în societate. Cred că acest lucru are un impact foarte mare“.

În ceea ce privește planurile de viitor, experta în politici europene a mărturisit că are mai multe obiective, dar că speră să reușească să aducă o schimbare în domeniul politic în ceea ce privește statutul femeilor: „Îmi doresc să văd încet-încet niște schimbări care sunt concrete“.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Ucraina contraatacă și face ravagii pe tronsonul de cale ferată Moscova–Kursk

2 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

3 Israelul retrage din serviciu bateriile sale de rachete Patriot. Cum explică experții decizia și ce se poate întâmpla cu ele

4 VIDEO Voi ați văzut ce se întâmplă cu mașinile electrice în Germania?

5 „Bă, voi știți ce mai fac copiii voștri?”