Tancurile M1 Abrams pentru Ucraina vor fi modificate

Tancurile M1 Abrams pentru Ucraina vor fi modificate

Pe măsură ce Guvernul SUA se pregătește să trimită zeci de tancuri M1 Abrams armatei ucrainene, se acordă atenție preocupărilor legate de modul în care componentele lor electronice complexe, și în special sistemele de propulsie cu turbine cu gaz, le-ar putea face operabile de Kiev.

Tanc Abrams M1 FOTO Arhivă

De aceea, deși nu este încă foarte clar ce variantă a Abrams urmează să fie trimisă în Ucraina, tancurile care vor ajunge pe front vor trebui să fie într-o configurație unică de export.

Acest lucru se datorează în mare măsură sistemelor de blindaj strict secrete cu care sunt dotate în mod special tancurile US Army, care conțin, între altele, uraniu sărăcit, un material extrem de dens și rezistent. Tancurile astfel echipate nu sunt trimise la export nici măcar aliaților importanți ai SUA, arată War Zone . În plus, multe sisteme de blindaj mai noi pentru Abrams încorporează și ceramică avansată, iar compoziția acestora este, la fel, strict secretă.

În prezent, diverse variante ale tancului M1 Abrams sunt în serviciu în Australia, Egipt, Irak, Kuweit, Maroc și Arabia Saudia, dar nici măcar una dintre ele nu beneficiază de blindajul cu uraniu sărăcit. Este de așteptat ca tancurile trimise Kievului să fie similare celor livrate aliaților. Cu alte cuvinte, SUA nu își vor putea trimite pur și simplu M1-urile în Ucraina fără să efectueze modificări majore, în special la blindaj.

Ingineria inversă

În plus, experții susțin că SUA vor elimina probabil și unele componente electronice clasificate de pe Abrams înainte de a le expedia în Ucraina, similar cu ce au făcut la sistemele Stinger anul trecut. Cu toate acestea, analistul Dean Lockwood a remarcat, conform defenseone.com , că un Abrams oarecum dezechipat ar face mari probleme dacă ar fi capturat de ruși. Ar putea ajuta Moscova să caute vulnerabilități sau să facă inginerie inversă pe tehnologia NATO, ca să descopere secretele de fabricație. „Bănuiesc că sunt mulți oameni în armată care nu sunt mulțumiți de asta“, a spus el.

În final, expertul a subliniat că, în timpul Războiului din Golf din 1991, tancurile Abrams și Challenger s-au dovedit mult mai letale decât blindatele proiectate de sovietici. „Abrams și Challenger puteau lovi și învinge un tanc produs de ruși dincolo de raza maximă de acțiune a tunului principal al acestuia“, a spus el.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”