Tancurile ușoare AMX-10 RC livrate de Franța Ucrainei au o problemă majoră

Tancurile ușoare AMX-10 RC livrate de Franța Ucrainei au o problemă majoră

Un comandant ucrainean consideră că tancurile ușoare AMX-10 RC livrate de Franța Ucrainei și utilizate în prezent în contraofensiva Kievului nu sunt adecvate pentru atacuri în prima linie din cauza blindajului prea subțire, transmite AFP.

Blindat AMX-10 RCFoto: Frederic Petry / AFP / Profimedia Images

Comandantul unui batalion al Brigăzii 37 de infanterie navală, desfășurată în prezent în regiunea Donețk, maiorul ce folosește pseudonimul Spartanets (Spartan), a văzut ce pot face aceste tancuri franceze pe câmpul de luptă.

„Nepotrivite pentru atac”

„Ele sunt folosite pentru tiruri de sprijin, din cauza blindajului lor ușor. Armamentul lor este bun, instrumentele lor de observare sunt foarte bune. Dar, din păcate, este vorba de un blindaj ușor, ceea ce le face nepotrivite pentru atac", a spus Spartanets.

În ianuarie, președintele francez Emmanuel Macron a promis livrarea acestor vehicule blindate de recunoaștere foarte mobile pe roți, echipate cu un tun formidabil de 105 mm. Patru luni mai târziu, ele erau deja în serviciu pe linia frontului, potrivit Kievului.

Dar în acest război de mare intensitate, în care loviturile de artilerie grea sunt permanente, blindajul lor subțire se dovedește a fi o slăbiciune majoră, potrivit maiorului Spartanets.

Echipajul unui AMX-10 a murit din cauza schijelor

„Au existat cazuri în care un obuz de 152 mm a explodat în apropiere, iar schijele au străpuns vehiculul", precizează ofițerul în vârstă de 34 de ani. Și, din păcate, acest lucru a dus deja la moartea echipajului.

„Un obuz a explodat lângă vehicul, fragmentele au străpuns blindajul și muniția (de la bord) a explodat. Echipajul de patru persoane, din păcate, a rămas înăuntru; au fost uciși în vehiculul blindat", a spus ofițerul ucrainean.

Potrivit maiorului Spartanets, unele AMX-10 RC au, de asemenea, probleme cu cutiile de viteze, poate, în opinia sa, din cauza utilizării lor pe drumuri de pământ.

„Trimiterea acestor vehicule (la atac) pentru a fi distruse (...) este (...) inutilă, deoarece reprezintă în esență un risc pentru echipaj", a spus ofițerul, fără a preciza numărul acestor vehicule blindate franceze din brigada sa.

Ucraina a pierdut cel puțin 3 astfel de vehicule franceze

Expertul militar francez Michel Goya a apreciat pe Twitter în ianuarie că mobilitatea ridicată a acestor vehicule blindate le face foarte utile pentru a fi utilizate de unități din spatele liniei întâi sau pentru a exploata rapid breșe în linia frontului.

Cu toate acestea, AMX-10 RC nu este conceput „pentru lupta împotriva tancurilor de luptă cu tunuri mai grele", a adăugat el, subliniind că blindajul său este prea slab pentru a face față„tuturor armelor antitanc de pe câmpul de luptă modern".

Site-ul Oryx, care urmărește pierderile de echipamente de ambele părți pe baza imaginilor disponibile pe internet, susține că cel puțin trei AMX-10 RC au fost „abandonate" după ce au fost scoase din uz în timpul luptelor de pe front.

Maiorul Spartanets susține că soldații săi au urmat o lună de pregătire în Franța pentru a învăța cum să folosească vehiculul, dar că acest lucru nu a fost suficient pentru a-l stăpâni pe deplin.

Potrivit armatei franceze, AMX-10 RC, care cântărește aproximativ 20 de tone, este protejat împotriva armelor ușoare de infanterie. Dezvoltat în anii 1970, acesta este înlocuit treptat în Franța cu un vehicul blindat mai modern, Jaguar.

Oshkosh și Husky au blindaje mai bune

Ofițerul ucrainean susține că blindajul vehiculelor de transport ușor americane Oshkosh și britanice Husky, livrate de asemenea Kievului, este mai potrivit și mai eficient decât cel al AMX-10 RC.

Oshkosh și Husky sunt proiectate să reziste la dispozitive explozive improvizate și la ambuscade.

Din experiența maiorului Spartanets, ușile lor pot rezista la „patru" lovituri directe de la un lansator de grenade antitanc de tip RPG.

El a arătat jurnaliștilor AFP două Oshkosh folosite de unitatea sa. Unul dintre ele are capota - un „punct slab", potrivit ofițerului - ușor avariată de șrapnel.

„În rest, din punct de vedere al protecției, vehiculul este foarte tare", spune Spartanets.

Atunci când un Oshkosh calcă peste o mină, o roată poate fi smulsă, „dar infanteria nu se îngrijorează", a dezvăluit el.

În schimb, când un vehicul de transport de concepție sovietică, cum ar fi un BMP sau BMD, trece peste o mină, „este foarte trist pentru echipaj și pentru vehicul".


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat