Țara care a interzis Tik Tok pentru că tulbură „armonia socială”

Țara care a interzis Tik Tok pentru că tulbură „armonia socială”

După ce țări precum SUA, Marea Britanie și Noua Zeelandă au interzis utilizarea aplicației Tik Tok pe dispozitivele guvernamentale, Nepalul devine cea mai recentă țară în care platforma de socializare nu mai este permisă.

Tik Tok interzisă în Nepal

Luni, guvernanții nepalezi au decis interzicerea aplicației populare Tik Tok pe motiv că aceasta perturbă "armonia socială" din țară, scrie Euronews.

Anunțul a fost făcut după o ședință de ieri a guvernului. Ministrul de externe al țării, Narayan Prakash Saud, a declarat că aplicația va fi interzisă imediat.

"Guvernul a decis să interzică TikTok, deoarece era necesar să reglementeze utilizarea platformei de socializare care perturba armonia socială, bunăvoința și fluxul de materiale indecente", a declarat Saud.

Oficialul din Nepal a explicat că, pentru a responsabiliza platformele de social media, guvernul a cerut companiilor să se înregistreze și să deschidă un birou de legătură în Nepal, să plătească taxe și să respecte legile și reglementările țării.

Președintele Autorității pentru Telecomunicații al țării le-a cerut furnizorilor de servicii de internet să întrerupă accesul la aplicație, iar cel mai mare furnizor de servicii de internet din Nepal, s-a conformat ordinului și se așteaptă ca și alți furnizori să urmeze în curând, potrivit televiziunii de stat din Nepal.

Marți, prim-ministrul nepalez Pushpa Kamal Dahal a apărat decizia în cadrul unui eveniment în orașul Bhaktapur.

"După o lungă discuție despre cum să controlăm tendința de a răspândi dizarmonia, dezordinea și haosul în societate... s-a ajuns la un consens între toate partidele politice, inclusiv între partidul de guvernământ și opoziție", a spus prim ministrul nepalez, potrivit CNN.

Nu este clar ce a declanșat interdicția sau dacă TikTok a refuzat să se conformeze solicitărilor Nepalului. Compania nu a oferit deocamdată nici un răspuns legat de interzicerea aplicației în această țară.

În Nepal sunt interzise toate site-urile pornografice din 2018.

Peste 1.600 de cazuri de infracțiuni cibernetice legate de TikTok au fost înregistrate în ultimii patru ani în Nepal, ceea ce a contribuit la "cererea tot mai mare" de a controla aplicația , scrie Reuters, citând presa locală.

Acum mai mult de trei ani, India a blocat Tiktok și alte câteva aplicații chinezești bine cunoscute, spunând că acestea reprezintă o "amenințare la adresa suveranității și integrității". La acea vreme, TikTok avea aproximativ 120 de milioane de utilizatori în această țară, una dintre cele mai mari piețe ale aplicației.

Probleme peste probleme pentru Tik Tok

Aplicația Tik Tok, deținută de compania chineză ByteDance, s-a confruntat cu verificări în mai multe țări din cauza îngrijorărilor că Beijingul ar putea folosi aplicația pentru a colecta date despre utilizatori sau pentru a-și promova interesele.

Mai mult decât atât, în Statele Unite și partenerii săi din alianța de informații Five Eyes - Australia, Marea Britanie, Canada și Noua Zeelandă - au fost impuse restricții privind utilizarea TikTok pe dispozitivele emise pentru angajații guvernamentali.

Chiar dacă TikTok a negat în mod repetat că a partajat vreodată date cu guvernul chinez și că nu ar face acest lucru dacă i s-ar cere acest lucru.

De altfel, Tik Tok trebuie să facă eforturi suplimentare pentru a combate răspândirea dezinformării, în contextul războiului dintre Israel și Hamas. Iar comisarii europeni fac presiuni pentru ca aplicația să se conformeze noii legi a serviciilor digitale .

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?