Țara în care părinții riscă amenzi de până la 4.000 de euro pentru copiii care comit infracțiuni

Țara în care părinții riscă amenzi de până la 4.000 de euro pentru copiii care comit infracțiuni

Ministerul de Interne al unei țări europene a decis că valoarea amenzilor este prea scăzută pentru a descuraja infracțiunile contra ordinii și liniștii publice . Dacă legea se va modifica, sancțiunile ar putea fi de mai bine de 20 de ori mai mari, decât în prezent.

Părinții croați, amendați cu până la 4.000 de euro pentru infracțiunile minorilor FOTO Arhivă

Ministerul își justifică propunerea prin faptul că amenzile pentru astfel de infracțiuni sunt semnificativ mai ridicate în alte țări ale Uniunii Europene. Sunt vizate, în special, infracțiuni precum răspândirea de știri false, insultarea funcționarilor publici, afișarea de simboluri ofensatoare și chiar comportamentele copiilor.

Catalogul amenzilor din Croația, modificat după 46 de ani

Modificarea legii ar surveni după aproape cinci decenii, în cazul în care propunerea va fi aprobată de Parlament. La ora actuală, 170 de euro este suma maximă pe care un cetățean o are de scos din buzunar ca penalitate.

Ministerului croat de Interne susține că este o sumă de-a dreptul derizorie și nu poate reprezenta o sancțiune eficientă, de descurajare reală a anumitor comportamente.

În propunerea de modificare a legii, în locul amenzilor de 25 până la 170 de euro, ar urma să fie prevăzute penalități între 300 și 4.000 de euro.

Ministerul croat a luat drept exemplu Slovenia, unde prezentarea simbolurilor de ură se pedepsește cu o amendă de 835 de euro. În Croația, amenda maximă pentru afișarea anumitor simboluri sau cântat salutul Ustasha sau nazist este, în prezent, 150 de euro, potrivit publicației ZiarulRomanesc.at .

25, 27, 53 sau 150 de euro nu sunt de ajuns pentru a-i descuraja pe autori de astfel de infracțiuni”, a spus ministerul.

Lipsa de educație a copiilor, taxată dur

Proiectul de lege prevede și amenzi de până la 4.000 de euro pentru răspândirea de știri false și insultarea unui funcționar public, în exercițiul funcției sale, mai precizează sursa citată.

Nici părinții sau tutorii legali ai copiilor „obraznici” nu vor scăpa prea ușor. În cazul în care minorul comite o infracțiune sau are un comportament deviant, datorat lipsei de educație sau neglijenței, aceștia vor fi taxați de la 700, până la 4.000 de euro.

Cu atât mai mult, dacă părinții își încurajează copiii să încalce ordinea publică și liniștea, propunerea de lege prevede o amendă între 300 și 2.000 de euro.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”