Țara infracțională România/Două doctorițe au semnat acorduri de recunoaștere a vinovăției pentru divulgarea subiectelor la rezidențiatul din 2021

Țara infracțională România/Două doctorițe au semnat acorduri de recunoaștere a vinovăției pentru divulgarea subiectelor la rezidențiatul din 2021

În noiembrie 2021, la rezidențiatul susținut în București, a existat un grup infracțional organizat care a pus la dispoziția unora dintre candidați subiectele înainte de desfășurarea examenului. Informațiile apar în două acorduri de recunoaștere a vinovăției semnate, în luna aprilie 2024, de două doctorițe care au făcut parte din rețea și, în același timp, au participat la acest examen.

La Galați, un alt centru din țară în care a fost organizat exemen de rezidențiat, două cadre didactice au fost reținute pentru că dezvăluiau subiectele înainte de examen contra unui tarif de 2.000 de euro. În final, în acest dosar, inculpatele au fost condamnate la pedepse cu executare.

La începutul lunii trecute, Parchetul de pe lângă Tribunalul București a depus, la Tribunalul București, în vederea admiterii de către un complet de judecată, două acorduri de recunoaștere a vinovăției provenite din instrumentarea aceluiași dosar penal. Doctorițele Adelina Elena Dănescu și Miruna Roșulescu au recunoscut comiterea, în condițiile concursului real, a infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat prev. de art. 367 alin. 1 C.pen. și coautorat la divulgarea unor informații secrete de serviciu sau nepublice prev. de art. 46 alin. 2 C.pen. rap. la art. 304 alin. 2 C.pen.

În fiecare dintre cele două cazuri, inculpatele au acceptat să primească 10 luni și 20 de zile, respectiv 11 luni și 10 zile de închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei pe o durată de doi ani care constituie termen de supraveghere. În prezent, completurile de judecată care au pe masă cele două acorduri de recunoaștere se află în pronunțare, deciziile fiind anunțate pentru această lună.

În acordurile de recunoaștere, consultate de reporterul G4Media.ro, se arată că, în intervalul octombrie 2021 – 21 noiembrie 2021, Dănescu și Roșulescu au constituit un grup infracțional organizat din care au făcut parte alte 11 persoane, ”scopul grupului fiind săvârșirea infracțiunilor de divulgare a unor informații secrete de serviciu sau nepublice prev. de art. 304 alin. 2 C.pen., respectiv divulgarea, fără drept, prin mijloace de comunicare la distanță a subiectelor date spre rezolvare în timpul examenului de rezidențiat desfășurat în data de 21.11.2021, în Complexul Romexpo București (…)”

Procurorul de caz a mai stabilit că, în ziua examenului, în calitate de candidate la acest examen, aflate într-una dintre sălile de examen din incinta Complexului Romexpo, împreună cu o altă persoană, care se afla în alt imobil, cele două au ”divulgat, fără drept, către mai multe persoane, prin intermediul unor dispozitive tehnice de comunicare la distanță, subiectele date spre rezolvare în cadrul examenului anterior menționat”.

Nu a fost prima tentativă de fraudare a examenului de rezidențiat din 2021. În alt centru din cele șase abilitat de Ministerul Sănătății pentru organizarea acestui examen – cel de la Galați – au intervenit procurorii anticorupție.

Aceștia au acuzat-o pe Șincar Dorina Cerasella, medic stomatolog și conferențiar universitar în cadrul Facultății de Medicină și Farmacie – Universitatea „Dunărea de Jos”, coordonator de program de rezidențiat și președinte al comisiei de examen, că ar fi pretins, în mod direct, câte 2.000 euro (sau echivalentul în lei) de la trei medici rezidenți, candidați la examenul de medic specialist în disciplina parodontologie.

Șincar ar fi susținut că, prin influența avută asupra celorlalte două membre ale comisiei de examen, le va determina să faciliteze promovarea, în mod fraudulos, a respectivului examen și implicit obținerea titlului de medic specialist parodontolog de către cei trei rezidenți. În dosar au mai fost puși sub acuzare un medic stomatolog și asistent universitar în cadrul facultății, o candidată la examen și un alt stomatolog, lector universitar în cadrul Facultății de Educație Fizică și Sport – Universitatea „Aurel Vlaicu” Arad.

În 2023, prin decizie definitivă, Șincar a primit 3 ani închisoare cu executare şi 22.000 lei amendă penală. Alte două inculpate au fost condamnate la 1 ani și 6 luni, respectiv 1 ani și 11 luni, tot cu executare, singurul care a primit o pedeapsă cu suspendare – 1 an și 4 luni – fiind lectorul universitar din Arad.

Rezidenţiatul reprezintă forma specifică de învăţământ postuniversitar pentru absolvenţii licenţiaţi ai facultăţilor de medicină, medicină dentară şi farmacie, care asigură pregătirea necesară obţinerii uneia dintre specialităţile cuprinse în Nomenclatorul specialităţilor medicale, medico-dentare şi farmaceutice. De-a lungul timpului, au existat de mai multe ori dosare penale și acuzații legate de fraudarea acestui examen organizat de Ministerul Sănătății.


populare
astăzi

1 Discursul unei femei simple din Republica Moldova care îi pune la colț pe rusofili. Tudor Chirilă: „Cel mai bun monolog de anul ǎsta!”

2 Pilot de bombardiere, ucis cu ciocanul în Rusia. El a omorât zeci de ucraineni în atacuri asupra unor obiective civile

3 Ce salariu are Diana Matei la Ministerul Apărării Naționale: „Trebuie să fac diferența între brut și net că habar nu am”

4 Amantlâc, fraudă și râcă la MAE

5 Jurnalist pro-rus, printre primii pe listele AUR pentru Senat. Ce declaraţii făcea la Ambasada Rusiei?