Țara Pandele/Firea/Bălăceanu Stolnici, unul dintre cei mai prolifici turnători ai Securității, celebrat de Academia Română și dăruit de Patriarhul Daniel cu Ordinul „Sfântul Ioan Gură de Aur”

Țara Pandele/Firea/Bălăceanu Stolnici, unul dintre cei mai prolifici turnători ai Securității, celebrat de Academia Română și dăruit de Patriarhul Daniel cu Ordinul „Sfântul Ioan Gură de Aur”

Academia Română l-a omagiat joi, 7 iulie, pe Constantin Bălăceanu-Stolnici, membru al Academiei și unul dintre cei mai prolifici turnători ai Securității – poliția secretă a regimului comunist, potrivit agenției Basilica și site-ului instituției .

Sesiune aniversară de la academie a fost ocazionată de împlinirea vârstei de 100 de ani a lui Stolnici, care este și profesor universitar doctor.

Constantin Bălăceanu Stolnici a fost colaborator al Securității, după cum arată o decizie din 2007 a Consiliului Naționale pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) , decizie care nu a fost contestată, potrivit site-ului instituției.

La ceremonia desfășurată la Institutului de Antropologie „Francisc Rainer“ al Academiei Române au luat cuvântul și l-au lăudat pe Stolnici președintele Academiei – Ioan Aurel Pop, ministrul Culturii – Raluca Turcan, fostul președinte PNL Valeriu Stoica, precum și un reprezentant al Patriarhiei Române.

De altfel, Patriarhul Daniel i-a conferit lui Bălăceanu Stolnici Ordinul ”Sfântul Ioan Gură de Aur”, după cum arată fotografiile publicate de agenția de presă Basilica.

CNSAS arată că Bălăceanu Stolnici a fost recrutat de Securitate în 1965 și a turnat activ până la căderea regimului comunist.

El a turnat sub numele de cod ”Laurențiu” și a primit bani, dar și alte avantaje, precum vize de ieșire din țară sau promovare profesională, după cum arată CNSAS.

Unul dintre obiectivele vizate de turnătorul Bălăceanu Stolnici a fost postul de radio Europa Liberă, el furnizând Securității o schiță a apartamentului în care locuia Vlad Georgescu, directorul postului, potrivit jurnalistului Neculai Constantin Munteanu.

În ciuda faptului că CNSAS l-a declarat colaborator al Securității, Academia Română nu l-a exclus pe Bălăceanu Stolnici.

Mai mult, Academia a lansat un volum omagial numit „Constantin Bălăceanu-Stolnici la 100 de ani”.

Raluca Turcan, Constantin Balaceanu StolniciFoto: Raluca Turcan / Facebook constantin balaceanu stolnici, ioan aurel pop, raluca turcan, valeriu stoicaFoto: Raluca Turcan / Facebook constantin balaceanu stolnici decorat de patriarhul danielFoto: Basilica.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”