Tarcea despre șantajarea magistraților cu informații din arhiva SIPA: Pe mine nu m-a șantajat nimeni niciodată

Tarcea despre șantajarea magistraților cu informații din arhiva SIPA: Pe mine nu m-a șantajat nimeni niciodată

Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), Cristina Tarcea, a afirmat joi, în legătură cu posibilitatea ca magistrații să fie șantajați cu informații din arhiva SIPA, că nu a fost șantajată niciodată de nimeni și nici discuții nu a auzit despre o astfel de situație.

"Deocamdată nu știu ce fel de informații ar ascunde arhiva SIPA ca să îmi pot da seama dacă acele informații sunt de natură a compromite pe cineva. Așa că este cam devreme să dau un răspuns. (...) Ceea ce pot afirma cu tărie este că pe mine nu m-a șantajat nimeni niciodată, nici discuții nu am auzit pentru că, de regulă, acestea sunt evenimente care se întâmplă totuși într-o anumită stare de confidențialitate", a declarat Cristina Tarcea la CSM.

Întrebată dacă în documentele care se află în arhiva SIPA ar trebui să fie detalii intime din viața magistraților, Cristina Tarcea a răspuns: "Nu. Cu certitudine nu. Ea întotdeauna a funcționat în cadrul ANP, inițial tocmai asta urmărea: verificarea siguranței și vieții din penitenciare. Că, ulterior, mai mult sau mai puțin legal, a căpătat și alte atribuții, asta în niciun caz nu trebuia ajunse până la intersecția cu viața privată".

Președintele ÎCCJ a spus că trebuie văzut ce se impune și ce nu se impune a fi desecretizat din arhiva SIPA.

"Cred că nu ar trebui să ne pripim atunci când apelăm la desecretizare. Sigur că primul impuls, revolta de moment, discuțiile din spațiul public te duc automat în primul rând la ideea de desecretizare, dar trebuie să nu uităm faptul că atribuțiile inițiale ale acestei entități nu erau acelea de supraveghere a judecătorilor, erau alte atribuții, care într-adevăr pot interesa siguranța națională. Deci, trebuie să fim foarte cumpăniți în afirmații. Cred că și eu inițial am picat în plasa asta fără să mă gândesc foarte bine. Trebuie văzut ce anume se impune a fi desecretizat și nu se impune a fi desecretizat. În funcție de asta trebuie să acționăm", a mai spus Tarcea, întrebată care ar fi efectele desecretizării.

Chestionată dacă este credibilă explicația fostului ministru al Justiției Robert Cazanciuc cu privire la faptul că un consilier al său a intrat în arhivă pentru a schimba un bec ars, Cristina Tarcea a răspuns: "Dacă becul s-a ars, da, mi se pare credibilă. Nu pot să intru în amănunte, însă sunt anumite locuri în anumite instituții care au un caracter special și în care nu se poate intra oricând, chiar și atunci când este necesară schimbarea unui bec, de pildă".

AGERPRES/(A — autor: Mihai Stoica, editor: Florin Marin, editor online: Simona Aruștei)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 CIA și Pentagonul vor înarma și antrena forțele gherilă ucrainene în România, Polonia și Slovacia

2 Așa o fi?

3 VIDEO Oficial britanic / „Războiul din Ucraina este doar la câteva zile distanță”

4 Dezvăluirea unui general iranian: Familia regală saudită s-ar trage din evreii care s-au luptat cu Mahomed

5 Alina Sorescu divorțează? El nu mai poartă verigheta!