Tarcea, după publicarea rapoartelor GRECO: Vom asista la demisii sau la retrageri decente din spaţiul public?

Tarcea, după publicarea rapoartelor GRECO: Vom asista la demisii sau la retrageri decente din spaţiul public?

Preşedintele Instanţei supreme, Cristina Tarcea, a declarat marţi, după publicarea celor două rapoarte GRECO, că persoanele care nu respectă sau nu pot înţelege valorile europene nu au căderea să se pretindă reformatori şi "ar trebui măcar să tacă".

Într-o declaraţie acordată AGERPRES, Cristina Tarcea spune că cele două rapoarte GRECO publicate marţi exprimă aceleaşi preocupări şi îngrijorări în ceea ce priveşte legile Justiţiei ce s-au reflectat şi în sesizările pe care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie le-a transmis Curţii Constituţionale.

"Trebuie să precizez faptul că Raportul de follow-up referitor la Raportul ad-hoc privind România exprimă aceleaşi preocupări şi îngrijorări în ceea ce priveşte legile Justiţiei, ce s-au reflectat şi în sesizările pe care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie le-a transmis Curţii Constituţionale în cadrul procesului de verificare a constituţionalităţii modificărilor propuse de Parlament şi agreate de o parte a Consiliului Superior al Magistraturii. Mă refer aici la: lipsa de transparenţă şi dialog, riscul plecărilor din magistratură şi promovărilor arbitrare, Secţia specială pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), slăbirea independenţei judecătorilor şi procurorilor. Îmi amintesc că, pe toată durata procesului legislativ, dar şi ulterior, în ciuda tuturor argumentelor, se afirma obsesiv în spaţiul public că nicio modificare din legile Justiţiei nu este de natură a afecta independenţa magistraţilor", precizează Tarcea.

Şefa Instanţei supreme arată că, prin raportul publicat, GRECO afirmă în termeni lipsiţi de echivoc că este în mod serios îngrijorat de consecinţele nerespectării recomandărilor privind SIIJ asupra independenţei sistemului judiciar şi insistă ca această unitate de parchet să fie desfiinţată.

Ea mai spune că Justiţia din România face parte din marea familie a Justiţiei europene, iar cei ce nu respectă sau nu pot înţelege valorile europene ''nu au căderea să se pretindă reformatori'' şi ''ar trebui măcar să tacă".

"Mai constată GRECO că modificările legilor Justiţiei şi deciziile Curţii Constituţionale reprezintă o potenţială ameninţare la adresa independenţei magistraţilor şi că modul în care este reglementată răspunderea magistraţilor reprezintă un risc de presiune asupra judecătorilor şi procurorilor. Nu pot să nu mă întreb acum, după publicarea raportului, dacă cei care au propus şi susţinut necondiţionat modificări legislative care încalcă independenţa justiţiei îşi vor asuma rezultatul acţiunilor lor. Vom asista la demisii sau măcar la retrageri decente din spaţiul public?! Justiţia din România face parte din marea familie a justiţiei europene, iar cei ce nu respectă sau nu pot înţelege valorile europene nu au căderea să se pretindă reformatori. Ar trebui măcar să tacă!", afirmă Tarcea. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...