Tarcea la CCR: Ni se cere să punem 'cu mâna' judecătorii care vor alcătui completurile specializate

Tarcea la CCR: Ni se cere să punem 'cu mâna' judecătorii care vor alcătui completurile specializate

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, consideră că prin sesizarea formulată de vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, în cazul completurilor specializate, se doreşte renunţarea la repartizarea aleatorie a dosarelor de corupţie.

"Începând cu anul 2011, a fost garantat la nivel legislativ un principiu fundamental al dreptului la un proces echitabil, acela al repartizării aleatorii a dosarelor. Ori repartizarea aleatorie a dosarelor înseamnă o paletă cât mai extinsă a completurilor deschise în sistem informatic, pentru a prelua un anumit dosar. Ce ni se cere acum? Ni se cere să ignorăm principiul repartizării aleatorii (...) şi ni se mai cere să punem 'cu mâna' judecătorii care vor alcătui completurile specializate, două sau trei, în materie de corupţie", a spus Cristina Tarcea, miercuri, în faţa plenului CCR, care discută sesizarea în legătură cu un posibil conflict juridic de natură constituţională între Instanţa supremă şi Parlament.

Ea a respins, totodată, acuzaţiile cu privire la încălcarea legii în cazul repartizării dosarelor de corupţie.

"Înalta Curte nu a încălcat dispoziţiile legale, Înalta Curte s-a conformat întru totul dispoziţiilor legale care excludeau Curtea Supremă de la constituirea unor completuri specializate în materie de corupţie, toate completurile au fost specializate în materie de corupţie", a precizat preşedintele Instanţei supreme.

În final, Cristina Tarcea a solicitat CCR să constate că ÎCCJ "a respectat întru totul voinţa legiuitorului" în ceea ce priveşte repartizarea dosarelor de corupţie.

Curtea Constituţională a României discută, miercuri, sesizarea privind un posibil conflict juridic între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe tema completurilor specializate în corupţie.

Pe 25 martie, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache a declarat că a sesizat Curtea Constituţională privind un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Instanţa supremă. Sesizarea a fost făcută în perioada în care preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi-a delegat atribuţiile lui Florin Iordache. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale