Tarcea: Legea nu prevede tragerea la sorţi a completurilor de 3; judecători 'puşi cu mâna' - legende urbane

Tarcea: Legea nu prevede tragerea la sorţi a completurilor de 3; judecători 'puşi cu mâna' - legende urbane

Şefa Instanţei supreme, Cristina Tarcea, a declarat luni seara că legea nu prevede tragerea la sorţi pentru constituirea completurilor de trei judecători şi a catalogat ca fiind "legende urbane" informaţiile apărute în spaţiul public că anumiţi judecători ar fi fost "puşi cu mâna" în unele dosare.

"Să clarificăm un lucru: legea nu prevede tragerea la sorţi pentru completurile de 3, completurile de 2 şi completurile de 1. Nu prevede legea. Ne apucăm noi acum să tragem la sorţi peste ceea ce prevede legea? Este foarte periculos, cu atât mai mult cu cât, prin Ordonanţa 7/2019, celebra ordonanţă de zilele astea, Colegiului de conducere, nu numai al Înaltei Curţi, ci al oricărei instanţe din ţară, i s-a interzis să mai stabilească reguli care nu sunt prevăzute de lege. Prin urmare, dacă legea nu prevede tragerea la sorţi pentru completurile de 3, 2, 1, Colegiul de conducere al Instanţei supreme şi al celorlalte instanţe, Consiliul Superior al Magistraturii nu au voie prin regulament să reglementeze alte aspecte care nu sunt prevăzute de lege. (...) CSM nu are ce să lămurească, pentru că nu este atributul CSM. Atributul CSM este acela de garant al independenţei Justiţiei. Legiferarea aparţine Legislativului, interpretarea şi aplicarea legii aparţin puterii judecătoreşti, respectiv instanţelor de judecată. (...) Linia roşie înseamnă respectarea separaţiei puterilor în stat, iar acest principiu trebuie respectat întotdeauna şi când ne place şi când nu ne place", a spus Tarcea la Antena 3.

Întrebată despre judecătorii care ar fi "puşi cu mâna" în anumite dosare, Tarcea a susţinut că acestea sunt "legende urbane".

"Haideţi să lămurim chestiunea judecătorului 'pus cu mâna'. Acest lucru este imposibil. Cu mâna înseamnă ca cineva să intre într-un anumit dosar pentru că aşa vrea el sau că un preşedinte îi spune: 'Domne, în secunda asta intri tu în acel dosar'. Acest lucru nu se poate întâmpla. Singurul lucru care se poate întâmpla este ca schimbarea membrilor unui complet de judecată să fie realizată printr-o hotărâre a Colegiului de conducere. (...) Am auzit de judecători 'puşi cu mâna' şi la Înalte Curte. Că ar fi vorba de preşedintele şi despre vicepreşedintele Înaltei Curţi. Sunt atât de multe legende urbane şi în justiţie, nu numai în societatea românească, şi atât de mult lumea judecă şi interpretează fără să aibă curiozitatea să citească textul de lege", a explicat Tarcea. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski