Tăriceanu a negat orice legătură sau întâlnire cu Truică, deși au o relație cel puțin amicală (rechizitoriu)

Tăriceanu a negat orice legătură sau întâlnire cu Truică, deși au o relație cel puțin amicală (rechizitoriu)

Președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a negat, în declarația de martor dată la DNA, orice legătură sau întâlnire cu Remus Truică, în condițiile în care relația dintre cei doi este cel puțin una amicală, fostul premier vizitându-l "frecvent" acasă pe omul de afaceri, se arată în rechizitoriul procurorilor.

* Călin Popescu-Tăriceanu, trimis în judecată de DNA

"În ceea ce privește relația cu Truică Remus, cercetat de asemenea în dosarul 259/P/2015 pentru constituire grup infracțional organizat, în declarația dată în calitate de martor, inculpatul Popescu Tăriceanu Călin a negat orice legătură și orice întâlnire cu acesta. (...) Această relație a inculpatului Popescu Tăriceanu Călin cu Truică Remus, cel puțin una de amiciție, deși negată de ambii, este confirmată de (...), relație de care Truică s-a și folosit în activitatea de traficare a influenței pentru care a fost trimis în judecată prin rechizitoriul din dosarul 259/P/2015. Astfel, (...) cei doi s-au întâlnit și au discutat de mai multe ori, relația fiind una amicală și au existat întâlniri la care au participat împreună cu cei doi și asociații israelieni ai lui Remus Truică", se precizează în documentul citat.

Procurorii spun că fostul premier îl vizita frecvent acasă pe Truică.

"În considerarea și în virtutea acestei relații avute cu Truică Remus, contrar celor afirmate ca martor, inculpatul Popescu Tăriceanu Călin a discutat cu acesta, implicându-se pentru ca actele notariale pentru transferul proprietății asupra fermei regale Băneasa (proaspăt dobândită la acel moment prin corupție de membrii grupului infracțional cu implicarea decisivă a lui Remus Truică) să fie făcute la biroul notarial al (...),'' se mai arată în document.

Potrivit sursei citate, la 13 octombrie 2008 Truică s-ar fi întâlnit cu Tăriceanu și ar fi discutat despre vânzarea fermei Băneasa, despre perfectarea actelor notariale și taxele datorate pentru această tranzacție", spun procurorii.

Totodată, omul de încredere al lui Tal Silberstein, Marius Marcovici, a fost angajat ca și consilier personal la Cancelaria prim ministrului Tăriceanu, cu care a lucrat în fapt în mod direct, însă fostul premier a susținut că "nu își amintește să îl fi cunoscut" pe acesta.

"Declarațiile inculpatului Popescu Tăriceanu Călin date în calitate de martor au fost nesincere și în ceea ce privește relația avută cu colaboratorii lui, Tal Silberstein (...) și Marcovici Marius Andrei, în sensul că în activitatea profesională nu a lucrat în mod direct cu primul, iar pe al doilea "nu-și amintește să-l fi cunoscut'", se precizează în rechizitoriu.

În context, procurorii arată că Marcovici, om de încredere al lui Tal Silberstein, deși angajat la Guvern, a colaborat îndeaproape cu Tăriceanu, ocupându-se de campania personală a acestuia din urmă când a candidat într-un colegiu electoral din județul Ilfov, campanie coordonată de Tal Silberstein și Andronic.

"De asemenea, deși Marcovici Marius Andrei era cunoscut de toată lumea ca 'omul lui Tal', fiind în echipa acestuia atunci când s-a ocupat de campania electorală (...) , iar ulterior a lucrat ca și consilier personal la Cancelaria primului ministru Popescu Tăriceanu Călin, acesta a declarat că nu are cunoștință despre angajarea lui", au mai reținut procurorii.

DNA arată că probele confirmă "fără dubiu" faptul că președintele Senatului a avut cunoștință de "afacerea cu prințul Paul'' și subliniază că, prin declarațiile sale publice, acesta a urmărit crearea unei "stări de confuzie" privind relația sa cu persoanele implicate.

Călin Popescu Tăriceanu a fost trimis în judecată de DNA Brașov pentru mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 De citit!

3 Așa arată o gură care tocmai a primit o sinecură...

4 Le dă bine Lăzăroiu, din când în când...

5 Așa o fi?