Tăriceanu: Ancheta DNA în legătură cu OUG 13, o premieră nedorită

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, consideră că ancheta DNA în legătură cu OUG 13 reprezintă "o premieră în lumea democratică", iar trimiterea unei părți din dosar către Parchet a fost "o mișcare tactică".

"Am observat azi dimineață o mișcare tactică menită să înlăture probabil rușinea care putea să planeze asupra DNA ca urmare a unei decizii a Curții așa cum am văzut. Au decis clasarea unei părți din dosar și trimiterea unei alte părți către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Probabil au intuit că vor pierde în fața CCR ca urmare a sesizării pe care am făcut-o și au întreprins această mișcare. Lucrurile nu sunt mai puțin grave pentru că DNA a clasat o parte din dosar. Acest conflict a fost și rămâne în continuare să fie soluționat pentru viitor (...). Ceea ce s-a întâmplat în România cu ancheta DNA în legătură cu Ordonanța 13 cred că este o premieră în lumea democratică și în democrațiile parlamentare, o premieră nedorită", a afirmat, luni, Tăriceanu.

El a calificat "acțiunea DNA ca fiind și una politică".

"Nu o dată eu am ridicat semne de întrebare în legătură cu acțiunea DNA, pe care am calificat-o ca fiind și una politică, și în acest caz mie mi s-a părut că acțiunea DNA se înscrie în registrul politic. Sigur că CCR nu analizează acest aspect și trimiterea unei părți din dosar către Parchetul Înaltei Curți nu face decât să dovedească, încă o dată în plus, că DNA nu înțelege să respecte ordinea constituțională din România și încearcă să se impună ca o supraputere în stat, ceea ce este foarte grav. Aceasta este interpretarea politică. Interpretarea juridică, așa cum v-am spus, după ce mă voi consulta cu juriștii (...). Eu consider că este incorect că DNA a procedat așa, dar DNA a procedat așa pentru ca să reducă presiunea și înfrângerea să pară ceva mai mică", a adăugat Tăriceanu.

Procurorii DNA au dispus disjungerea și declinarea la PÎCCJ a anchetei privind OUG 13 sub aspectul săvârșirii mai multor infracțiuni, printre care se numără prezentarea cu rea-credință de date inexacte Parlamentului sau președintelui României cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde săvârșirea unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului, și favorizarea făptuitorului.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis luni AGERPRES, procurorii anticorupție au dispus clasarea cauzei având ca obiect infracțiunea de folosire a influenței ori autorității ca persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

În legătură cu ancheta în cazul OUG 13, luni, Curtea Constituțională a stabilit că există un conflict juridic de natură constituțională între Guvern și Ministerul Public, prin DNA. Președintele CCR, Valer Dorneanu, a explicat că DNA și-a depășit atribuțiile și că nu trebuia să verifice legalitatea, oportunitatea ordonanței, ci trebuia să se rezume la aspectele penale, fiind perturbată și buna activitate a Guvernului.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 „Adio, Grecia! Nu mai mergem în viața noastră!” Revoltă pe forumuri, după ce Grecia a decis să suspende tempor…

2 VIDEO Judecați voi! / Tânăr, în Centrul Vechi, despre coronavirus: „De ce să ne fie frică? Nu există, doamnă, aș…

3 „Dar manual” / Renate Weber i-a dat fetei ei 100.000 de euro

4 Manipulare ordinară a nevestei lui Cataramă / Dr. Adina Alberts, despre legea carantinei: „Nicolae Ceauşescu ar …

5 Epidemiologul Molnar Geza: Al doilea vârf va fi depășit în două săptămâni. Nu se impune o nouă izolare