Tăriceanu: Declarațiile șefului DNA - atac la Constituție; Parlamentul nu face decât ce îi dă dreptul Legea fundamentală

Tăriceanu: Declarațiile șefului DNA - atac la Constituție; Parlamentul nu face decât ce îi dă dreptul Legea fundamentală

Declarațiile șefului DNA, Laura Codruța Kovesi, care a catalogat respingerea de către Parlament a cererilor de reținere și arestare a unor deputați și senatori drept un fel de presiune asupra procurorilor, reprezintă "un atac la Constituție", consideră copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu.

"Declarațiile procurorului șef de la DNA, care a spus că 'respingerea de către Parlament a cererilor de reținere și arestare a unor deputați și senatori reprezintă un fel de presiune asupra procurorilor', nu sunt neapărat un atac la adresa Parlamentului, ci un atac la Constituție, pentru că dreptul de a aproba sau a respinge cererile de reținere și arestare este consfințit prin Constituție. Parlamentul nu face nimic altceva decât ceea ce îi dă dreptul Constituția. Dacă doamna Kovesi are probleme cu Constituția, atunci este dreptul ei (n.r. — să comenteze) ca persoană privată, dar nu în calitate de șef al DNA", a susținut Tăriceanu, într-o conferință de presă.

El a adăugat că este rolul parlamentarilor, corpului legislativ să decidă dacă "schimbă" aceste prevederi.

"Eu cred că aceste prevederi trebuie să rămână în continuare, pentru că spiritul în care a fost creată imunitatea parlamentară este tocmai acela de a proteja cetățenii și nu parlamentarii de lipsa unei reprezentări prin abuzurile de putere și excesele de putere pe care pot să le facă anumite instituții la adresa unora dintre parlamentari", a afirmat liderul ALDE.

Tăriceanu a mai precizat că parlamentarii nu au comentat niciodată o decizie a Justiției.

"Doamna Kovesi se mai plângea încă de un lucru: că a văzut situații în care, după ce au ieșit din DNA s-au dus la tv și au comentat dosarul. Și ce dacă au comentat dosarul, care e problema? Noi, ca parlamentari, nu am comentat niciodată nicio decizie a Justiției. Și aici mă refer la instanțe. Este dreptul lor și e dreptul oricărui om în baza libertății la exprimare să spună ceea ce consideră. Ce ar vrea doamna Kovesi? Odată ce dosarul este făcut de DNA, DNA-ul are dreptul să scurgă informațiile pe care le dorește către anumite suporturi media, care creează bineînțeles asupra persoanei respective o anumită imagine, o imagine de vinovat, și nimeni să nu mai spună nimic. Vreau să-i transmit foarte direct că acest lucru nu se poate într-o țară liberă și democratică", a arătat Tăriceanu.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 De citit...