Tăriceanu despre comisia de anchetă pentru alegerile din 2009: Vom discuta în coaliție liniile de acțiune

Tăriceanu despre comisia de anchetă pentru alegerile din 2009: Vom discuta în coaliție liniile de acțiune

Copreședintele ALDE și președinte al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat joi seara, că liniile de acțiune ale unei posibile comisii de anchetă referitoare la alegerile prezidențiale din anul 2009 vor fi discutate în cadrul coaliției, menționând că din cadrul acesteia ar urma să facă parte reprezentanții tuturor partidelor reprezentate în Parlament.

Întrebat, într-o emisiune a postului de televiziune Antena 3, despre posibilitatea ca președintele PSD, Liviu Dragnea, să conducă această comisie, Călin Popescu Tăriceanu a menționat că și acest aspect va fi discutat.

"O să discutăm. Cred că, până la urmă, comisia nu va depinde de o singură persoană. Evident că în coaliție vom discuta și vom gândi care sunt, aș spune, liniile de acțiune pe care trebuie să meargă comisia. În comisie însă vor participa, conform principiului proporționalității, și reprezentanți ai partidelor din opoziție, deci tot spectrul politic din Parlament, în momentul de față", a spus copreședintele ALDE.

El a menționat că săptămâna viitoare va exista timpul necesar pentru a fi deciși pașii procedurali prevăzuți de regulament în cazul înființării unei comisii de anchetă.

"În primul rând, va trebui să luăm această hotărâre de a face propunerea plenului Parlamentului și după aceea, sigur, plenul va trebui să aprobe comisia și numărul de membri. Mai departe, comisia se constituie, își alege conducerea, își face un regulament de funcționare. În Parlament au mai existat comisii parlamentare de anchetă, nu ar fi primul exercițiu de acest gen", a explicat președintele Senatului.

El a arătat că și-ar dori ca această comisie să aibă un model de lucru, iar persoanele care vor fi invitate la audieri să vină la acestea.

"Mi-aș dori foarte mult ca această comisie parlamentară de anchetă, de data aceasta, să-și ia și pentru ea, dar și pentru cetățeni, un reper, un model de lucru. Mi-aș dori foarte mult, că tot admirăm Statele Unite pentru forța democrației de acolo, să vedem comisiile de anchetă din Senatul american cât de serioase sunt și cum sunt ele tratate de celelalte instituții și de cetățeni. Nu există, în Statele Unite, ca persoane, conducători ai unor instituții, oameni, poate fără funcții, să fie invitați la comisie și să refuze să se prezinte în fața comisiei și să depună mărturie. Acest lucru nu se întâmplă", a arătat copreședintele ALDE.

În ceea ce privește modul de desfășurare a lucrărilor și accesul presei la acestea, Călin Popescu Tăriceanu a spus că va trebui găsită și o modalitate prin care să fie asigurată 'o anumită protecție' a datelor și oamenilor care vor veni în fața comisiei.

"Vrem să facem un spectacol mediatic sau dorim să aflăm adevărul? Este știut că, probabil, cu ușile închise, oamenii sunt mai tentați sau au mai mult curaj să vorbească, să spună lucrurilor pe față. Va trebui să ne gândim cum asigurăm o anumită protecție a oamenilor și a informațiilor care vin pe masa comisiei. Deci, îmi doresc foarte mult ca față de gravitatea situației în care ne găsim — pentru că această situație a dus la denaturarea întregului sistem politic din România, este vorba de modul în care funcționează instituțiile statului, este vorba de rezultatul alegerilor, care trebuie să țină cont de opțiunea cetățenilor și nu de opțiunea unei mâini restrânse de oameni care doresc să controleze țara, este vorba de modul defectuos în care, iată, anumite componente ale justiției — mă refer la Procuratură, se implică în aceste operațiuni, toate acestea sunt niște semne de întrebare care trebuie să găsească răspunsuri. Trebuie să elucidăm întreg acest mecanism care, părerea mea este că a pervertit statul, a făcut ca, de fapt, să avem un sistem șubred, un sistem de putegrai pe care avem obligația să-l scoatem la suprafață și să corectăm aceste lucruri", a conchis Tăriceanu.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat, miercuri, că săptămâna viitoare ar putea fi înființată o comisie de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009.

"Eu cred că săptămâna viitoare putem înființa comisia de anchetă", a spus Dragnea, la Antena 3.

El a adăugat că, pe lângă foștii șefi ai SRI, șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, și fostul președinte Traian Băsescu, vor fi chemați la comisie, fostul ministru de Externe Teodor Baconschi, șeful STS, Marcel Opriș, Vasile Blaga, dar și alte persoane.

"Faptul că acum a ieșit această declarație și că domnul președinte Traian Băsescu a confirmat ne dă toată justificarea pentru a înființa această comisie de anchetă. Da, am vorbit cu colegii mei să verifice și o să-mi spună mâine dacă eu, ca președinte al Camerei, pot să fiu președintele acestei comisii de anchetă. Mie mi se par lucruri foarte grave și vreau să chemăm la audieri absolut toate persoanele despre care avem informații sau despre care pot apare informații în zilele următoare în legătură cu ceea ce s-a întâmplat la acele alegeri", a adăugat Dragnea.

AGERPRES 


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /