Tăriceanu, ÎNGROPAT de MARTORI CHEIE! Cică Andronic e „TRĂDĂTORUL”!

Tăriceanu, ÎNGROPAT de MARTORI CHEIE! Cică Andronic e „TRĂDĂTORUL”!

Japița de Tăriceanu a fost trădat! Și procurorii DNA n-au doar un singur martor! Se pare că unul foarte, foarte apropiat, l-a trădat. Și a depus și probe! Surse din jurul japiței spun că Dan Andronic ar fi trădătorul!

Tăriceanu avea o relaţie apropiată cu omul de afaceri Tal Silberstein şi cu Dan Andronic, participând la evenimente personale sau petrecând concediile împreună - aceste date reieşind din probele administrate în cauză, contrar declaraţiilor susţinute de şeful Senatului, se arată în rechizitoriul prin care liderul ALDE a fost trimis în judecată pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea infractorului, în dosarul privind retrocedarea presupus nelegală a unei suprafeţe din Pădurea Snagov şi a Fermei Băneasa. 

Procurorii DNA precizează că, audiat în calitate de martor, Tăriceanu a dat declaraţii mincinoase şi nu a spus tot ce ştia, afirmaţiile sale fiind contrazise de cele ale altor martori sau suspecţi audiaţi. 

"Astfel, acesta a declarat necorespunzător adevărului că nu a avut cunoştinţă de activitatea lui Silberstein Tal, Truică Remus şi asociaţii acestora în grupul infracţional vizând achiziţionarea drepturilor succesorale ale lui Al României Paul Philippe în România; (...) că nu a discutat cu Truică Remus despre taxele notariale privind tranzacţionarea imobilelor obţinute de Al României Paul, negând orice legătură şi orice întâlnire cu acesta, precum şi faptul că ar fi cunoscut orice aspect legat de dobândirea şi valorificarea bunurilor revendicate de Paul Al României; că nu are relaţii apropiate şi nu a păstrat legătura cu Andronic Dan Cătălin şi Silberstein Tal, cu care s-a întâlnit doar sporadic şi nu a avut relaţii comerciale cu acesta din urmă şi nici nu ştia că are societăţi care se ocupă de activităţi economice în afara consultanţei politice, aflând din presă urmare a comunicatelor DNA despre acest dosar; că nu a avut o relaţie apropiată cu Marcovici Marius Andrei, ascunzând totodată că are cunoştinţă de relaţia apropiată a acestuia cu Tal Silberstein; că nu l-a prezentat sau introdus pe Tal Silberstein altor politicieni din România. Aceste declaraţii ale martorului sunt aspecte necorespunzătoare adevărului, fiind contrazise de declaraţiile altor martori sau suspecţi audiaţi", se precizează în rechizitoriu. 

Procurorii anticorupţie arată că Tal Silberstein şi Dan Andronic au prestat servicii de consultanţă politică pentru Tăriceanu, care a candidat la alegerile parlamentare din anul 2008 pentru Camera Deputaţilor într-un colegiu electoral din judeţul Ilfov. 

"Dacă între Popescu Tăriceanu şi Andronic exista o relaţie de prietenie la acel moment, care dura deja de mai mulţi ani (din anul 2005 sau 2006), (...) prin intermediul acestuia, dar şi urmare a contractului de consultanţă politică derulat, s-a realizat şi legătura apropiată între Tal Silberstein şi inculpat, legătură care durează şi la momentul actual", spun anchetatorii. 

Conform rechizitoriului, Tăriceanu a declarat că nu are relaţii apropiate cu cei doi şi că nu a păstrat legătura cu ei, însă procurorii arată că, în 2008, Tal Silberstein a fost văzut în repetate rânduri la Guvern vizitându-l pe premierul de atunci Călin Popescu-Tăriceanu, "vizite nejustificate prin prisma activităţii prim-ministrului". 

"Precizăm că la momentul respectiv Tal Silberstein şi asociaţii săi din grupul infracţional făceau demersuri asidue pentru a obţine, prin corupţie, bunuri revendicate de Al României Paul Philippe, iar în această activitate (...) s-a prevalat de legătura cu primul-ministru, afirmată prin prisma faptului că atât Silberstein, cât şi Marcovici lucrează ca şi consilieri ai acestuia", explică DNA. 

În declaraţia dată ca martor, Tăriceanu a ascuns acest aspect, sensul celor afirmate de el fiind acela că nu a avut o relaţie persoană cu Tal Silberstein, care a lucrat doar pentru partid - PNL - şi nu pentru el personal.

"Din probele dosarului a rezultat că după alegerile generale din anul 2008 contractul dintre firma lui Andronic Dan Cătălin şi (...) a încetat şi din cauza faptului că inculpatul Popescu Tăriceanu a fost înlocuit la conducerea partidului, dar contrar declaraţiilor inculpatului, relaţia lui cu Andronic şi Tal Silberstein a rămas în continuare una apropiată, Popescu Tăriceanu participând la evenimente personale sau petrecând concediile împreună. Din (...) a rezultat, de asemenea, că inculpatul Popescu Tăriceanu Călin a menţinut o relaţie apropiată şi cu Dan Andronic, chiar după încetarea colaborării acestuia din urmă cu (...), cei doi întâlnindu-se frecvent, petrecând concedii împreună, astfel că declaraţia inculpatului în calitate de martor a fost mincinoasă, acesta susţinând nereal că nu a avut astfel de întâlniri după anul 2008, când a început colaborarea lui Andronic Dan şi Tal Silberstein cu fostul preşedinte (...)", susţine DNA. 

Totodată, Tăriceanu a negat că ar avea cunoştinţă de orice fel de afaceri derulate de Tal Silberstein în România, cu excepţia celei de consultanţă politică, declaraţia fiind una mincinoasă pentru că cei doi s-au întâlnit în repetate rânduri pentru afaceri, după ce acestuia i-a expirat mandatul de premier, potrivit DNA.

"Rezultă că declaraţia inculpatului Popescu Tăriceanu Călin a fost mincinoasă şi prin aceea că a negat că ar avea cunoştinţă de orice fel de afaceri derulate de Tal Silberstein în România, cu excepţia celei de consultanţă politică, în condiţiile în care din (...) rezultă că acesta din urmă a apelat şi s-a întâlnit cu inculpatul în repetate rânduri după ce acestuia i-a încetat mandatul de prim-ministru (...), pentru afaceri, rezultând indicii ca cei doi să fie chiar parteneri în alte domenii decât cel investigat în dosarul 259/P/2015", se mai arată în rechizitoriu.

A negat orice legatura sau intalnire cu Truica, desi au o relatie cel putin amicala

De asemenea, Tariceanu a negat orice legatura sau intalnire cu Remus Truica, in conditiile in care relatia dintre cei doi este cel putin una amicala, fostul premier vizitandu-l "frecvent" acasa pe omul de afaceri, se mai arata in rechizitoriul procurorilor.

"În ceea ce priveşte relaţia cu Truică Remus, cercetat de asemenea în dosarul 259/P/2015 pentru constituire grup infracţional organizat, în declaraţia dată în calitate de martor, inculpatul Popescu Tăriceanu Călin a negat orice legătură şi orice întâlnire cu acesta. (...) Această relaţie a inculpatului Popescu Tăriceanu Călin cu Truică Remus, cel puţin una de amiciţie, deşi negată de ambii, este confirmată de (...), relaţie de care Truică s-a şi folosit în activitatea de traficare a influenţei pentru care a fost trimis în judecată prin rechizitoriul din dosarul 259/P/2015. Astfel, (...) cei doi s-au întâlnit şi au discutat de mai multe ori, relaţia fiind una amicală şi au existat întâlniri la care au participat împreună cu cei doi şi asociaţii israelieni ai lui Remus Truică", se precizează în documentul citat.

***

Procurorii spun că fostul premier îl vizita frecvent acasă pe Truică.

"În considerarea şi în virtutea acestei relaţii avute cu Truică Remus, contrar celor afirmate ca martor, inculpatul Popescu Tăriceanu Călin a discutat cu acesta, implicându-se pentru ca actele notariale pentru transferul proprietăţii asupra fermei regale Băneasa (proaspăt dobândită la acel moment prin corupţie de membrii grupului infracţional cu implicarea decisivă a lui Remus Truică) să fie făcute la biroul notarial al (…)," se mai arată în document.

Potrivit sursei citate, la 13 octombrie 2008 Truică s-ar fi întâlnit cu Tăriceanu şi ar fi discutat despre vânzarea fermei Băneasa, despre perfectarea actelor notariale şi taxele datorate pentru această tranzacţie, spun procurorii.

Totodată, omul de încredere al lui Tal Silberstein, Marius Marcovici, a fost angajat ca şi consilier personal la Cancelaria prim ministrului Tăriceanu, cu care a lucrat în fapt în mod direct, însă fostul premier a susţinut că 'nu îşi aminteşte să îl fi cunoscut' pe acesta.

"Declaraţiile inculpatului Popescu Tăriceanu Călin date în calitate de martor au fost nesincere şi în ceea ce priveşte relaţia avută cu colaboratorii lui, Tal Silberstein (...) şi Marcovici Marius Andrei, în sensul că în activitatea profesională nu a lucrat în mod direct cu primul, iar pe al doilea 'nu-şi aminteşte să-l fi cunoscut", se precizează în rechizitoriu.

Procurorii arată că Marcovici, om de încredere al lui Tal Silberstein, deşi angajat la Guvern, a colaborat îndeaproape cu Tăriceanu, ocupându-se de campania personală a acestuia din urmă când a candidat într-un colegiu electoral din judeţul Ilfov, campanie coordonată de Tal Silberstein şi Andronic.

"De asemenea, deşi Marcovici Marius Andrei era cunoscut de toată lumea ca "omul lui Tal", fiind în echipa acestuia atunci când s-a ocupat de campania electorală (...) , iar ulterior a lucrat ca şi consilier personal la Cancelaria primului ministru Popescu Tăriceanu Călin, acesta a declarat că nu are cunoştinţă despre angajarea lui", au mai reţinut procurorii.

DNA arată că probele confirmă "fără dubiu' faptul că preşedintele Senatului a avut cunoştinţă de "afacerea cu prinţul Paul" şi subliniază că, prin declaraţiile sale publice, acesta a urmărit crearea unei "stări de confuzie" privind relaţia sa cu persoanele implicate.




Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /